Bezglutenowe przekąski na garden party
Urodziny? A może sobotni relaks w gronie przyjaciół? Każdy powód jest dobry, by cieszyć się wspólnie spędzonym czasem na świeżym powietrzu. Szukasz bezglutenowych inspiracji na szybkie i smaczne specjały? Sprawdź nasze propozycje!
Jeśli sam na co dzień zmagasz się z celiakią, zapewne wiesz doskonale, po jakie produkty sięgać budują imprezowe menu. Jeśli jednak z nietolerancją glutenu spotykasz się po raz pierwszy i nie wiesz co zaproponować gościom, którzy go nie spożywają ze względów zdrowotnych lub po prostu z wyboru, koniecznie sprawdź nasze oryginalne przepisy na wyjątkowe garden party!
Dlaczego warto wybrać przekąski, które nie zawierają glutenu?
Na słodko, ostro i słono — bez względu na preferencje Twoje i Twoich gości, kuchnia bezglutenowa daje spore możliwości i pole do popisu! Dzięki bogatej ofercie produktów takich jak gotowe wyroby cukiernicze bezglutenowe czy pieczywo bezglutenowe oraz półproduktów jak np. mąki bezglutenowe wybór potraw i deserów, które możemy przygotować, jest naprawdę spory.
W poszukiwaniu najlepszych okazji na bezglutenowe przekąski dla łasuchów z pomocą przyjdzie również sklep bezglutenowy — Bezgluten.pl. Szeroki asortyment pozwoli Ci przygotować ciasta, drobne przekąski oraz dania na grilla, a zakupy zrobisz szybko i bez wychodzenia z domu. Mąki bezglutenowe w gotowych mieszankach to doskonała baza pod wiele wypieków, jak również tortilli i naleśników, dzięki którym wyczarujesz smaczne i całkowicie bezglutenowe dania nawet w kilka minut!
Pamiętaj również, że podczas przygotowywania imprezowego menu w dobrym guście będzie postawienie na jeden rodzaj potraw. Jeśli nasi goście nie będą mogli czegoś skosztować ze względu na nietolerancję glutenu lub będą zmuszeni ciągle dopytywać, po które produkty mogą sięgać, może to wytworzyć nieprzyjemną i stresującą atmosferę. Wybierz zatem pieczywo bezglutenowe i postaw np. na 5 imprezowych przekąsek bezglutenowych, które będą smakować każdemu.
Klasyczne zapiekanki w odsłonie gluten free
Jedna z najprostszych i najszybszych do wykonania przekąsek, jakie możesz podać na swoim garden party. Ten wspaniały smak dzieciństwa przygotujesz z zaledwie kilku składników i to w wersji całkowicie bezglutenowej!
Składniki:
- pieczywo bezglutenowe — np. mini bagietki bez dodatku cukru 180 g
- pierś z kurczaka — 400 g
- ser żółty — 250 g
- bezglutenowe przyprawy — papryka, oregano, czosnek
- cebula czerwona — 2-3 sztuki
- papryka czerwona — 1-2 sztuki
Przygotowanie bagietek warto rozpocząć od podsmażenia piersi z kurczaka. Pokrojoną na małe kawałeczki wrzucamy na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu lub np. z roztopionym masłem klarowanym. Podczas smażenia dodajemy przyprawy — odrobina papryki, oregano oraz czosnku granulowanego. W międzyczasie kroimy cebulę np. na krążki, które będą ładnie się prezentować na gotowej bagietce, paprykę w kostkę oraz trzemy ser żółty.
Kiedy nasz kurczak będzie już prawie gotowy, do piekarnika rozgrzanego na 180 °C wkładamy przekrojone wzdłuż bagietki i zostawiamy je dosłownie na kilka minut. Lekko chrupiące wyjmujemy z piekarnika i kładziemy na nie wszystkie składniki, posypując startym serem i niewielką ilością przypraw. Następnie ponownie wkładamy je do piekarnika na ok. 5-10 minut w temperaturze 180 °C, aż do rozpuszczenia sera.
Bezglutenowe quesadille grillowane
Szybkie, efektowne i niezwykle smaczne! Oczywiście, jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto z mąki kukurydzianej albo zwyczajnie nie masz na to czasu, możesz sięgnąć po gotowe produkty jak tortilla bezglutenowa z oliwą z oliwek. W jej skład wchodzą mąki bezglutenowe — ryżowa, jaglana oraz z siemienia lnianego, dzięki którym będą całkowicie bezpieczne dla Twoich gości.
Składniki:
- tortilla bezglutenowa — 2 opakowania po 180 g
- mięso wieprzowe mielone — 400 g
- bezglutenowe przyprawy — papryka, oregano, czosnek
- cebula czerwona — 2-3 sztuki
- pomidory — 3-4 duże sztuki
- papryka — 3 sztuki
- ser żółty — 250 g
Na wstępie upewnij się, że mięso to w 100% wieprzowina, bez żadnych dodatków. W sklepach często możemy spotkać opakowania, które np. tylko w 83% składają się z mięsa mielonego, a resztę mogą stanowić dodatki, również takie zawierające gluten. Najbezpieczniejszą opcją będzie zatem zakup w sklepie mięsnym i poproszenie o jego zmielenie.
Przygotowanie rozpoczynamy od doprawienia mięsa i jego wymieszania. Następnie wrzucamy go na rozgrzaną patelnię i smażymy bez tłuszczu lub np. na maśle klarowanym. W międzyczasie kroimy warzywa na drobną kostkę i trzemy ser. Wyjmujemy tortille z opakowania i przekładamy na nie usmażone mięso. Następnie dodajemy warzywa, starty ser i całość przykrywamy kolejną tortillą. Quesadille możemy skończyć na kilka sposobów, możemy podsmażyć z obu stron na patelni, możemy je wrzucić do piekarnika, a nawet możemy dokończyć ich przygotowanie na grillu.
Lekkie i bezglutenowe tiramisu - klasyk w nowym wydaniu
Ponadczasowe i bezglutenowe przekąski dla łasuchów jak tiramisu, to doskonały sposób na słodkie zwieńczenie każdej imprezy. Jeśli jednak w Twojej głowie kłębią się myśli takie jak — bezglutenowe wypieki - jakiej mąki należy używać? Warto sięgnąć po gotowe wyroby cukiernicze bezglutenowe jak paczkowane biszkopty w wersji z cukrem lub bez. Takie produkty mogą być trudno dostępne w sieciowych sklepach stacjonarnych, dlatego warto sprawdzić sklep bezglutenowy online.
Składniki:
- żółtka – 6 sztuk
- białko – 3 sztuki
- drobny cukier – 160 g
- mascarpone – 500 g
- bezglutenowe biszkopty – 250 g
- napar kawowy – 300 ml po zaparzeniu
- gorzkie kakao — niewielka ilość do ozdoby
Tiramisu rozpoczynamy od przygotowania naparu kawowego, który pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Do miseczki z żółtkami dodajemy ok. ⅔ drobnego cukru i ucieramy aż do konsystencji puchu. Białka znajdujące się w kolejnym naczyniu ubijamy energicznie na sztywną pianę, a na końcu dodajemy również pozostały cukier.
Kolejnym etapem jest połączenie przygotowanego wcześniej puchu z żółtek, z serkiem mascarpone. Ważne, by proces wykonać w całości ręcznie, a nie mikserem! Używamy do tego szerokiej, drewnianej łyżki. Na końcu do masy dodajemy również ubite na sztywno białka, całość delikatnie mieszając.
Przygotowaną masę odkładamy i przechodzimy do naszych biszkoptów. Delikatnie i pojedynczo nasączamy je naparem kawowym. Konieczny jest umiar, biszkopty mają być lekko zwilżone, nie całkowicie namoknięte. Następnie układamy je w przygotowanej wcześniej formie i przykrywamy warstwą kremu. Czynność powtarzamy aż do wyczerpania składników. Gotowe ciasto wkładamy na noc do lodówki, a przed przyjściem gości dekorujemy gorzkim kakao.
Skomentuj artykuł