Dieta śródziemnomorska bez glutenu. Co warto jeść?

Dieta śródziemnomorska od wielu lat traktowana jest jako najzdrowszy sposób odżywiania. W przeciwieństwie do innych, modnych diet, śródziemnomorska dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Warto również wspomnieć o tym, że taki sposób odżywiania jest naprawdę smaczny!

Na czym polega dieta śródziemnomorska?

Dieta śródziemnomorska popularna jest przede wszystkim w Grecji, we Francji czy w Hiszpanii, jednak bez żadnego kłopotu można zastosować ją w polskich warunkach. Podstawą takiego sposobu odżywiania są ryby, owoce i warzywa, orzechy i rośliny strączkowe, ciemne pieczywo, suszone owoce, a także – co dla wielu osób może być zaskoczeniem – wytrawne wino. Aby taka dieta była skuteczna, menu powinno składać się ze świeżych, kolorowych produktów, a także z ryb wysokiej jakości, najlepiej z upraw ekologicznych.

Czego unikać na diecie śródziemnomorskiej? Przede wszystkim mięsa, w szczególności czerwonego, a także tłustych wędlin. Oprócz tego z diety warto wykluczyć białe pieczywo, słodycze i niezdrową żywność.

Dieta śródziemnomorska bez glutenu?

Stosowanie diety śródziemnomorskiej z produktami bez glutenu jest bardzo proste – wystarczy zastosować się do kilku prostych zasad. Większość produktów, stanowiących podstawę tego sposobu odżywiania, nie zawiera glutenu – na przykład owoce, warzywa, ryby czy orzechy. Wystarczy zatem zmienić pieczywo na wersję bezglutenową – podobnie jak ryż czy makaron. Obecnie większość produktów, których potrzebujemy do zdrowego odżywiania, jest łatwo dostępna w bezglutenowej wersji, więc przerobienie diety śródziemnomorskiej nie jest niczym trudnym. Zboża, które dozwolone są w takiej diecie, należy zmienić na te bezglutenowe, podobnie jak makarony na makarony bezglutenowe.

Dieta śródziemnomorska sama w sobie jest bardzo „ lekkim" sposobem odżywiania. Na próżno szukać tutaj ciężkich, tłustych potraw, które obciążają układ pokarmowy i skutecznie odbierają energię do działania. Wręcz przeciwnie – w śródziemnomorskim menu królują lekkostrawne, kolorowe potrawy, które nie przeciążają układu pokarmowego. Połączenie diety śródziemnomorskiej z bezglutenowym sposobem odżywiania to prawdziwa ulga dla układu trawiennego – wszystkie produkty są lekkostrawne, dzięki czemu można pozbyć się uczucia ciężkości.

Spróbuj i przekonaj się, że taka dieta to prawdziwy cud

Przetestowałeś już różne diety-cud, ale nie spróbowałeś jeszcze śródziemnomorskiego sposobu odżywiania? Najwyższa pora to zmienić. Lekarze i dietetycy są zgodni – dieta śródziemnomorska to najzdrowszy sposób odżywiania, który może zapobiegać licznym chorobom, na przykład nadciśnieniu czy otyłości. Sprawdź i przekonaj się, że taka dieta – szczególnie bez glutenu – szybko przywróci Ci dobre samopoczucie i energię do działania.

Skomentuj artykuł

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.