Bezglutenowe spody do pizzy - przepis na spód do pizzy
Składniki:
- 250 g Extra uniwersalnej mieszanki mąk BEZGLUTEN
- 25 g świeżych drożdży
- 3 g cukru
- 2 g soli
- 125 g ciepłej wody
- 1 łyżka oleju
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich
Przygotowanie
Drożdże wymieszać w kubku z cukrem i odrobiną wody, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, olej, rozczyn z drożdży oraz resztę ciepłej wody. Wyrobić ciasto na jednolitą masę, a następnie rozwałkować na cienki okrągły placek. Ułożyć na posmarowanej olejem blaszce. Ciasto posmarować przecierem pomidorowym, sosem pomidorowym lub ketchupem. Na ciasto nakładać dodatki według uznania (szynka, pieczarki, papryka, ser...). Piec w nagrzanym piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 stopni C.