Przepis na bezglutenowe ciasto ucierane z owocami i kruszonką
Składniki:
Składniki na kruszonkę:
- 40 g zimnego masła
- 50 g cukru
- 80 g mieszanki Multi Mix Bezgluten
Składniki na ciasto:
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 60 g cukru
- 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego
- 2 jajka
- 110 g mieszanki Multi Mix Bezgluten
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Bezgluten
- 300 g owoców
Przygotowanie
Masło z cukrem utrzyj mikserem na puszystą masę.
Następnie do masy dodawaj pojedynczo jajka, za każdym razem dokładnie miksując.
Dodaj mieszankę Multi Mix z proszkiem do pieczenia i zmiksuj na gładko. Przełóż do foremki posmarowanej masłem i posypanej mieszanką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Średnica foremki 25 cm lub wymiary foremki 20 x 20 cm. Masę wyrównaj, a na wierzchu ułóż owoce*.
Posyp kruszonką.
Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 170°C przez około 35 - 40 min. (bez termoobiegu).
* W przypadku truskawek, śliwek - przekrojone na pół układaj rozcięciem do góry. Odpowiednie będą także jagody, rabarbar, porzeczki, wiśnie, jabłka. Owoce mrożone - bez rozmrażania obtocz w skrobi ziemniaczanej i wyłóż na masę.