Domowy budyń waniliowy z mąki jaglanej
![Domowy budyń](../cache/przepisy/poprawione/003_budyn_waniliowy/przepisy_003.jpg_alpha-127_cr-hp_776x517_gd.jpg)
![](https://bezgluten.pl/media/przepisy/ikony/recipe-icon-1.png)
przygotowania
![](https://bezgluten.pl/media/przepisy/ikony/recipe-icon-5.png)
porcji
![](https://bezgluten.pl/media/przepisy/ikony/recipe-icon-6.png)
trudności
Składniki:
Składniki dla 1 osoby:
- 1 szklanka mleka
- 1 kopiasta łyżka mąki jaglanej BEZGLUTEN
- 1 płaska łyżka masła klarowanego lub zwykłego
- 1-2 płaskie łyżki cukru, miodu lub syropu klonowego
- Kawałek wydrążonej laski wanilii
- Cukier puder do dekoracji
![](https://bezgluten.pl/media/przepisy/ikony/recipe-icon-1.png)
przygotowania
![](https://bezgluten.pl/media/przepisy/ikony/recipe-icon-5.png)
porcji
![](https://bezgluten.pl/media/przepisy/ikony/recipe-icon-6.png)
trudności
Przygotowanie
Mleko wlewamy do garnka, dodajemy resztę składników i zagotowujemy na średnim ogniu, ciągle mieszając trzepaczką. Kiedy budyń zgęstnieje, przekładamy go do pucharków i studzimy. Schłodzony, posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
![Produkt bez czekolady](../cache/oznaczenia/bez_czekolady.png_alpha-127_cr-wp_60x60_gd.png)
![Produkt bez jaj](../cache/oznaczenia/bez_jaj.png_alpha-127_cr-wp_60x60_gd.png)
![Produkt bez skrobi pszennej](../cache/oznaczenia/bez_skrobi.png_alpha-127_cr-wp_60x60_gd.png)
![Produkt bezglutenowy](../cache/oznaczenia/symbol-1.png_alpha-127_cr-wp_60x60_gd.png)