Makowe babeczki z masą budyniową
przygotowania
porcji
trudności
Składniki:
Składniki ciasta:
- 200 ml mąki ryżowej BEZGLUTEN
- 100ml cukru
- 2 jajka
- 100ml potrójnie mielonego maku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia BEZGLUTEN
- 100ml masła
- 100ml mleka
Masa makowa:
- 200ml mleka
- 1 płaska łyżka cukru
- 1 łyżka masła
- 1 laska wanilii
- 25ml mąki ryżowej BEZGLUTEN
- 25ml potrójnie mielonego maku
Dodatkowo: sok z 4 mandarynek, mak do posypania, konfitura np. porzeczkowa
przygotowania
porcji
trudności
Przygotowanie
Wszystkie składniki ciasta mieszamy ze sobą w malakserze lub blenderze, a następnie przekładamy do foremek na babeczki. Wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok. 30 minut. Kiedy będą gotowe, nasączamy je sokiem z mandarynek.
Składniki masy makowej mieszamy ze sobą w garnku. Podgrzewamy i mieszamy do momentu, aż masa zgęstnieje. Kiedy będzie gotowa, polewamy nią gotowe babeczki, dekorujemy konfiturą, posypujemy makiem.
Smacznego!