Makowe babeczki z masą budyniową
![](../cache/przepisy/poprawione/034_makowe-babeczki/przepisy_034_1.jpg_alpha-127_cr-hp_776x517_gd.jpg)
![Makowe babeczki](../cache/przepisy/poprawione/034_makowe-babeczki/przepisy_034_2.jpg_alpha-127_cr-hp_776x517_gd.jpg)
![](https://bezgluten.pl/media/przepisy/ikony/recipe-icon-1.png)
przygotowania
![](https://bezgluten.pl/media/przepisy/ikony/recipe-icon-5.png)
porcji
![](https://bezgluten.pl/media/przepisy/ikony/recipe-icon-6.png)
trudności
Składniki:
Składniki ciasta:
- 200 ml mąki ryżowej BEZGLUTEN
- 100ml cukru
- 2 jajka
- 100ml potrójnie mielonego maku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia BEZGLUTEN
- 100ml masła
- 100ml mleka
Masa makowa:
- 200ml mleka
- 1 płaska łyżka cukru
- 1 łyżka masła
- 1 laska wanilii
- 25ml mąki ryżowej BEZGLUTEN
- 25ml potrójnie mielonego maku
Dodatkowo: sok z 4 mandarynek, mak do posypania, konfitura np. porzeczkowa
![](https://bezgluten.pl/media/przepisy/ikony/recipe-icon-1.png)
przygotowania
![](https://bezgluten.pl/media/przepisy/ikony/recipe-icon-5.png)
porcji
![](https://bezgluten.pl/media/przepisy/ikony/recipe-icon-6.png)
trudności
Przygotowanie
Wszystkie składniki ciasta mieszamy ze sobą w malakserze lub blenderze, a następnie przekładamy do foremek na babeczki. Wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok. 30 minut. Kiedy będą gotowe, nasączamy je sokiem z mandarynek.
Składniki masy makowej mieszamy ze sobą w garnku. Podgrzewamy i mieszamy do momentu, aż masa zgęstnieje. Kiedy będzie gotowa, polewamy nią gotowe babeczki, dekorujemy konfiturą, posypujemy makiem.
Smacznego!
![Produkt bezglutenowy](../cache/oznaczenia/symbol-1.png_alpha-127_cr-wp_60x60_gd.png)