Makowe babeczki z masą budyniową

40 min.
Czas
przygotowania
10-12
ilość
porcji
średnie
Skala
trudności

Składniki:

 

Składniki ciasta:

 

Masa makowa:

  • 200ml mleka
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1 laska wanilii
  • 25ml mąki ryżowej BEZGLUTEN
  • 25ml potrójnie mielonego maku

 

Dodatkowo: sok z 4 mandarynek, mak do posypania, konfitura np. porzeczkowa

40 min.
Czas
przygotowania
10-12
ilość
porcji
średnie
Skala
trudności

Przygotowanie

Wszystkie składniki ciasta mieszamy ze sobą w malakserze lub blenderze, a następnie przekładamy do foremek na babeczki. Wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok. 30 minut. Kiedy będą gotowe, nasączamy je sokiem z mandarynek.
Składniki masy makowej mieszamy ze sobą w garnku. Podgrzewamy i mieszamy do momentu, aż masa zgęstnieje. Kiedy będzie gotowa, polewamy nią gotowe babeczki, dekorujemy konfiturą, posypujemy makiem.
Smacznego!

Zobacz inne przepisy

Zobacz artykuły

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.