Pierogi ruskie

30 min.
Czas
przygotowania
2-4
ilość
porcji
trudne
Skala
trudności

Składniki:


Składniki ciasto dla 2 osób:

 

Składniki na farsz:

  • 200g twarogu
  • 200g ziemniaków
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 cebule
  • Masło
  • Natka pietruszki do dekoracji

 

 

30 min.
Czas
przygotowania
2-4
ilość
porcji
trudne
Skala
trudności

Przygotowanie

Ziemniaki obieramy, kroimy na małe kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości pod przykryciem (ok. 15 minut). W trakcie gotowania ziemniaków przystępujemy do robienia ciasta. Mąkę mieszamy z wrzącą wodą, dodajemy olej i sól a następnie wyrabiamy masę w malakserze. Gotowe ciasto przekładamy do woreczka, żeby nie wyschło.
Przygotowujemy farsz. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle do momentu, aż będzie szklista. Połowę cebuli wrzucamy do miski, dodajemy ugotowane i wyciśnięte przez praskę ziemniaki oraz twaróg, sól oraz pieprz. Całość ugniatamy widelcem i dokładnie mieszamy.
Ciasto wyjmujemy z woreczka i rozwałkowujemy na grubość kilku mm, a następnie wyciskamy z niego kształt np. szklanką. Nakładamy łyżeczką farsz i zlepiamy dokładnie boki. Tak przygotowane pierogi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 1-2 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe pierogi polewamy resztę cebulki z masłem i dekorujemy natką pietruszki. Smacznego!

Zobacz inne przepisy

Zobacz artykuły

As a trustworthy replica watches manufacturer, we have won the support of other countries and aware of the urgent needs of our customers, we ensure high logistics standards and make every effort to ensure that deliveries reach every destination on time.
Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.