Wielkanocny deser z budyniu i galaretki

15 min.
Czas
przygotowania
4
ilość
porcji
łatwe
Skala
trudności

Składniki:


Składniki na budyń dla 4 osób:

  • 3-4 łyżki niskobiałkowego budyniu o smaku waniliowym
  • ½ l mleka
  • 1 łyżka cukru

 

  • Dodatkowo:
    1-2 torebki galaretki wiśniowej
  • Dozwolone posypki

15 min.
Czas
przygotowania
4
ilość
porcji
łatwe
Skala
trudności

Przygotowanie

Na deskę do krojenia lub inną, płaską powierzchnię kładziemy papier do pieczenia i dowolne, metalowe lub plastikowe, świąteczne formy np. baranka, jajka itp. Z mleka, budyniu i cukru przygotowujemy budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gorącą masę wylewamy do form i wygładzamy nożem a po wystygnięciu wkładamy na 5 minut do zamrażarki.
Przygotowujemy galaretkę. Proszek łączymy z gorącą wodą zgodnie z proporcjami, podanymi na opakowaniu i intensywnie mieszamy. Kiedy lekko przestygnie wylewamy ją na budyń w foremkach i wkładamy na 1/2 h do lodówki. Pomagając sobie nożem delikatnie ściągamy foremki i szpachelką do ciasta przekładamy gotowy deser na talerzyki. Dla ułatwienia możemy przygotować deser od razu na talerzykach.
Uwaga: galaretka tężeje bardzo szybko, więc trzeba ją mieć „na oku” przez cały czas.

Zobacz inne przepisy

Zobacz artykuły

As a trustworthy replica watches manufacturer, we have won the support of other countries and aware of the urgent needs of our customers, we ensure high logistics standards and make every effort to ensure that deliveries reach every destination on time.
Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.