3 pomysły na bezglutenowe burgery - gotowe przepisy

Osoby nietolerujące glutenu nie muszą rezygnować z burgerów! Można je podawać w bezglutenowych bułkach lub jako klasyczny obiad, z ziemniakami lub frytkami. Burgery nie muszą być tylko mięsne, bez problemu przygotujemy bezglutenowe burgery z ryby, jak i wegańskie.

Burger wegański

Podstawą wegańskich lub wegetariańskich burgerów jest kasza jaglana – bezglutenowy składnik, który nada naszym warzywnym kotletom odpowiednią konsystencję i będzie nośnikiem smaku wybranych przez nas dodatków. Poniżej prezentujemy przepis na około 10 burgerów z batatami i kaszą jaglaną.

Składniki:

Dodatkowo:

  • zielony ogórek
  • 1 awokado

Gotujemy kaszę jaglaną w osolonej wodzie. Batata zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni – pieczemy aż batat będzie bardzo miękki – około 40 minut. Po upieczeniu batata nie wyłączamy piekarnika.

Czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę. Sezam prażymy na patelni. Do dużej miski przekładamy ugotowaną kaszę, upieczonego, obranego i zmiksowanego batata, cebulę, sezam, kumin, paprykę słodką oraz cynamon. Wyrabiamy gładką masę, którą na koniec solimy i pieprzymy do smaku.

Masę dzielimy na 10 równych części i formujemy burgery. Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia i układamy na nim kotlety. Pieczemy je około 20 minut z jednej strony i 10 z drugiej.

Kiedy kotlety się pieką, szykujemy dodatki – tutaj mamy pełną dowolność, my proponujemy zielonego ogórka pokrojonego w plastry i rozgniecione awokado. Bułkę bezglutenową kroimy na pół, smarujemy awokado, dodajemy upieczone burgery, ogórka i przykrywamy bułką.

Sklep produkty bezglutenowe

Sklep produkty bezglutenowe

Burger z łososia

Te kotlety będą świetną propozycją na zdrowy obiad – można je podawać z ziemniakami i surówką. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować z nich klasyczne burgery w bułce.

Składniki:

  • ½ szklanki suchego ryżu
  • 300 g surowego łososia
  • 2 garście szpinaku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • Bułki hamburgerowe bezglutenowe
  • sól, pieprz

Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Surowego łososia siekamy drobno. Myjemy dwie garście szpinaku i podgrzewamy na patelni aż zmniejszy objętość. Następnie odsączamy i siekamy go drobno. Łososia, ryż i szpinak umieszczamy w misce. Dodajemy jajko i posiekaną natkę pietruszki, wyrabiamy masę. Całość solimy i pieprzymy. Formujemy 8 kotletów i smażymy je na patelni z rozgrzaną oliwą, po 2 minuty z każdej strony. Podajemy w bezglutenowej bułce z dowolnymi dodatkami lub z ziemniakami i mizerią.

Burgery wołowe

Tym razem przedstawimy bardzo prosty przepis na klasycznego burgera z wołowiny. Mięso powinno mieć około 20% tłuszczu a przed smażeniem powinno być schłodzone. Doprawiamy je tylko solą i młotkowanym pieprzem.

Składniki:

  • 500 g mięsa wołowego
  • sól morska, pieprz
  • 1 czerwona cebulka
  • 2 pomidory
  • 3 kiszone ogórki

Mięso mielimy i formujemy burgery nie ubijając ich zbyt mocno. Solimy je solą morską od strony, od której będziemy kłaść na patelnię. Kotlety smażymy na suchej, dobrze rozgrzanej patelni przez 2 minuty z każdej strony. Przed przerzuceniem kotletów na drugą stronę znów je solimy. Mięso zdejmujemy z patelni i pozwalamy mu odpocząć. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem.

Kiedy mięso odpoczywa kroimy bułki na pół i rumienimy je na patelni. Czerwoną cebulę kroimy na bardzo cienkie plasterki. Pomidory i kiszone ogórki kroimy w plastry. Na jednej połówce bułki układamy ogórka, następnie kotlet, pomidory i cebulę, przykrywamy drugą połówką bułki. Podajemy z frytkami.

Skomentuj artykuł

Zobacz artykuły

Zobacz przepisy

As a trustworthy replica watches manufacturer, we have won the support of other countries and aware of the urgent needs of our customers, we ensure high logistics standards and make every effort to ensure that deliveries reach every destination on time.
Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.