5 pomysłów na wykorzystanie bezglutenowej mąki gryczanej
Dlaczego warto zastąpić mąkę pszenną bezglutenową mąką gryczaną? Pierwszym powodem jest wzrost wartości odżywczej przygotowywanych produktów. To dlatego, że gryka jest bogatsza w wiele korzystnych dla zdrowia składników niż pszenica. Poza tym charakteryzuje się dużo bardziej wyrazistym smakiem, który nadaje potrawom wyjątkowego charakteru i sprawdzi się w przyrządzaniu posiłków zarówno słodkich, jak i słonych.
Bezglutenowe naleśniki z mąki gryczanej po meksykańsku
Tajemnica udanych meksykańskich naleśników bez glutenu tkwi nie tylko w dobrze przygotowanym farszu, ale również prawidłowo przyrządzonym cieście. Tym bardziej, jeśli do jego wykonania zamierza się wykorzystać mąkę gryczaną. Należy wziąć wówczas pod uwagę jej zwiększoną wodochłonność – co ma znaczenie dla wyważenia odpowiednich proporcji.
Składniki na ciasto:
- 200 ml mąki gryczanej BEZGLUTEN
- 200 ml koncentratu mąki domowej BEZGLUTEN
- 600 ml wody
- sól
Składniki na farsz:
- 150 g czerwonej fasoli z puszki
- 150 g kukurydzy z puszki
- 200 g mięsa mielonego wołowego
- 1 ząbek czosnku,
- ½ cebuli
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- 1 pomidor
- pieprz czarny mielony BEZGLUTEN
- oregano suszone BEZGLUTEN.
Przygotowanie ciasta z mąki gryczanej na naleśniki jest bardzo proste. Wszystkie składniki należy umieścić w naczyniu i dokładnie wymieszać trzepaczką. Kiedy ciasto jest gotowe, można je wylać na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy z oliwek. Placki należy usmażyć z obu stron na złoty kolor.
Kolejny krok to odpowiednie przygotowanie meksykańskiego farszu do bezglutenowych naleśników. Zacząć należy od posiekania w drobną kostkę cebulki oraz czosnku, a następnie ich delikatnego przysmażenia na patelni. Jak nieco się zarumienią, należy dodać do nich mięso, kukurydzę oraz fasolę. Gdy mięso uległo obróbce termicznej, to ostatnim krokiem jest dodanie na patelnię passaty. Teraz całość wystarczy przyprawić i po uzyskaniu zwartej konsystencji nadziewać placki farszem bezpośrednio z patelni.
Bezglutenowe brownie z mąki gryczanej
Brownie to ostatnimi czasy jedno z najchętniej przyrządzanych ciast, a pomysły na zdrowe sposoby jego wykonania zdają się nie mieć końca. W rzeczywistości można spotkać brownie z fasoli, z buraka, z cukinii, z ciecierzycy, a nawet pomidorów. W wersji równie smacznej, zdrowej, a przy okazji bezglutenowej i bez cukru można także upiec brownie z mąki gryczanej.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki gryczanej BEZGLUTEN
- 5 łyżek kakao
- 4 łyżki ksylitolu
- 200 ml mleka ryżowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 3 kostki gorzkiej czekolady
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- proszek do pieczenia BEZGLUTEN.
Z odrobiną wody na małym ogniu należy rozpuścić czekoladę z olejem kokosowym. Do osobnego naczynia wlać mleko i dodać do niego ksylitol oraz ekstrakt waniliowy. Z kolei resztę sypkich składników wymieszać w osobnej misie. Następnie stopniowo wlewać do nich mleko i dodawać rozpuszczoną czekoladę z olejem, nieustannie mieszając. Kiedy ciasto zyska odpowiednią konsystencję, można je przelać do foremki wyłożonej papierem. Tak przygotowane brownie z mąki gryczanej powinno się piec w 180 stopniach ok. 20-25 minut.
POLECANE PRODUKTY:
Wegańskie i bezglutenowe gofry z mąki gryczanej
Smak gryki w ciekawy sposób może urozmaicić również typowe słodkie dania. Warto więc wykorzystać mąkę gryczaną do bezglutenowych i wegańskich gofrów. Przysmak ten często jest kojarzony z tzw. bombą kaloryczną i wysokim indeksem glikemicznym. Co sprawia, że od gofrów stronią osoby chore na cukrzycę oraz odchudzające się. Stosując jednak mąkę gryczaną, można zrobić zdrowe – a nawet dietetyczne gofry.
Składniki:
- 1 szklanka mąki gryczanej BEZGLUTEN
- ¼ szklanki mąki z tapioki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia BEZGLUTEN
- ½ szklanki mleka migdałowego
- ½ łyżki oleju kokosowego
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 banan
- sól
Przyrządzenie gryczanych gofrów bezglutenowych należy zacząć od połączenia wszystkich sypkich składników w jednym naczyniu, a następnie ich dokładnego wymieszania. Z kolei olej oraz mleko migdałowe należy wymieszać osobno i po uzyskaniu jednolitej płynnej konsystencji dokładnie wymieszać z sypką mieszanką (dla uzyskania lepszej konsystencji można dodać trochę wody). Tak przyrządzone ciasto można smażyć w gofrownicy bez tłuszczu. Gofry z mąki gryczanej doskonale smakują z pokrojonym w plasterki bananem i cynamonem.
Bezglutenowa tortilla z mąki gryczanej z tofu i warzywami
Mąkę gryczaną w bezglutenowej kuchni z powodzeniem mogą wykorzystać również weganie i wegetarianie. Doskonałą sposobnością do tego będzie przyrządzenie wegańskiej tortilli z mąki gryczanej. Sprawdzi się nie tylko w formie obiadu, ale również jako posiłek do pracy czy bezglutenowa przekąska na imprezę.
Składniki na ciasto:
- 200 ml mąki gryczanej BEZGLUTEN
- 200 ml koncentratu mąki domowej BEZGLUTEN
- 600 ml wody
- sól
Składniki na farsz:
- 180 g tofu wędzonego
- 250 g pomidorów koktajlowych
- 1 awokado (hass lub dojrzałe)
- sałata lodowa
- kiełki rzodkiewki
- 3 rzodkiewki.
Przyrządzenie bezglutenowej i wegańskiej tortilli z mąki gryczanej należy zacząć od przygotowania ciasta. Składniki na ciasto trzeba umieścić w naczyniu, a następnie wymieszać. Gotowe ciasto można wylać na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek i smażyć z obu stron – aż się zarumieni. Ciasto po wystygnięciu można wysmarować dojrzałym awokado, a następnie kłaść na nie warzywne składniki. Teraz zostaje już tylko zawinąć tortillę i obłożyć sreberkiem lub nadziać wykałaczkami i pokroić na mniejsze porcje.
Pierogi ruskie z bezglutenowej mąki gryczanej
Wykorzystanie bezglutenowej mąki gryczanej na pierogi może sprawiać nieco trudności. Jednak tylko wtedy, jeśli podejdzie się do ich wykonania w taki sam sposób, jak do tych z mąki pszennej. To dlatego, że mąka gryczana ma inne właściwości. Należy więc zwrócić uwagę, by:
- podczas lepienia nie naciągać zbytnio ciasta, gdyż może zacząć pękać,
- obchodzić się z pierogami delikatnie,
- krótko gotować, by uniknąć rozgotowania.
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki gryczanej BEZGLUTEN
- 120 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 250 ml wody (gorącej)
- sól.
Składniki na farsz:
- 400 g ziemniaków
- 200 g twarogu półtłustego
- 60 ml mleka (gorącego)
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pęczek szczypiorku
- pieprz czarny mielony BEZGLUTEN
- czosnek granulowany BEZGLUTEN
- sól.
Przygotowując bezglutenowe ciasto na pierogi, należy pamiętać, by blat, na którym będzie się je wyrabiać, był czysty. To ważne, by uniknąć zanieczyszczenia glutenem – szczególnie gdy na tym blacie przyrządza się inne glutenowe posiłki. Jeśli tak jest, to oba rodzaje mąk należy wysypać i wymieszać z solą.
Następnie na środku zrobić wgłębienie i stopniowo zalewać je wrzątkiem, zagarniając mąkę do środka. Całość ugniatać rękoma i w międzyczasie dodać łyżkę oleju. Kiedy ciasto stanie się miękkie i elastyczne, można przystąpić do wałkowania. Po odpowiednim spłaszczeniu konsystencji do ok. 2 mm należy wycinać kółka.
Przygotowanie farszu do pierogów z mąki gryczanej wygląda podobnie jak przy tych z mąki pszennej. Należy obrać i ugotować ziemniaki, a następnie dokładnie przecisnąć przez praskę. Po ich wystygnięciu należy dodać rozdrobniony widelcem ser i całość doprawić solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem. Na samym końcu należy dodać świeżo posiekany szczypiorek. Tak przygotowanym farszem można nadziewać wycięte krążki, a dokładnie zagniecione gotować krótko – do wypłynięcia. Bezglutenowe pierogi z mąki gryczanej doskonale smakują z jogurtem naturalnym i młodą cebulką.
Podsumowanie
Mąka gryczana niewątpliwie zasługuje na to, by znaleźć dla niej miejsce w swojej diecie. Szczególnie wtedy, gdy ceni się zdrową i odżywczą kuchnię. Poza tym produkty z niej wykonane sprawdzą się w przypadku różnych nietolerancji czy chorób. Warto więc włączyć mąkę gryczaną do diety i odmienić nieco swoje posiłki, które dzięki temu z pewnością zyskają nowy charakter.
Skomentuj artykuł