Domowe batoniki bez glutenu - 3 pomysły na zdrową przekąskę

Każdy ma czasem ochotę na coś słodkiego. Wówczas często decyzja pada na kupno gotowej słodkiej przekąski. Nie jest to jednak najlepszy pomysł, gdyż te obfitują w cukier i tłuszcz. Co więcej, spora część sklepowych batonów zawiera gluten. Warto więc postawić na wyrób domowych batoników bez glutenu. Świetnie sprawdzą się, jako pożywna przekąska w pracy, podroży czy szkole.

Owsiane batony bezglutenowe z musli

Na sklepowych półkach nie brakuje owsianych batoników, jednak czy są one bezglutenowe? W znacznej mierze nie. Przygotowując więc samemu taką przekąskę, według poniższego przepisu, mamy pewność, że batony będą idealne dla celiaków, a także dla wegan.

Składniki (10 batonów):

Najpierw należy rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Następnie do ciepłej wody na 30 minut włożyć suszone śliwki. Do miski wsypać płatki owsiane, nasiona słonecznika, sezam, cynamon oraz mąkę kukurydzianą. Włoskie orzechy z suszoną śliwką, brązowym cukrem i wodą zmiksować w mikserze. Rozdrobnioną masę należy dodać do reszty składników i dokładnie wymieszać. Do całości dodać miodu i uformować na blaszce z papierem do pieczenia prostokątne batoniki. Całość piec ok. 20 minut.

Sklep produkty bezglutenowe

Sklep produkty bezglutenowe

Domowe batoniki bezglutenowe z amarantusem

Codzienna dieta powinna być bogata w pełnoziarniste zboża. Warto jednak skorzystać z czegoś bardziej egzotycznego niż gryka, żyto czy owies. Doskonałym wyjściem, zwłaszcza dla osób nietolerujących glutenu, będzie amarantus – naturalnie bezglutenowy. To zboże, które prócz wysokiej jakości węglowodanów dostarczy również spore ilości łatwo przyswajalnego białka, błonnika i wielu witamin oraz minerałów. Wykorzystanie amarantusa do przygotowania bezglutenowych batoników pozwoli na przygotowanie naprawdę zdrowej przekąski.

Składniki (10 batonów):

Na początek należy rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Następnie namoczyć figi w ciepłej wodzie i odstawić na 30 minut. Do miski wsypać amarantusa, płatki owsiane, wiórki kokosowe, migdały oraz żurawinę. Gdy figa zmięknie można ją zblendować i dodać do reszty składników. Do całości wlać jeszcze miód i dokładnie wymieszać. Z tak przygotowanej masy można uformować na papierze do pieczenia batoniki i piec przez ok. 15 minut.

Daktylowe batony energetyczne bez pieczenia

Kolejny doskonały sposób na przygotowanie bezglutenowej, a zarazem słodkiej przekąski to wykorzystanie suszonych daktyli. Ich wysoka wartość energetyczna i spora ilość witamin, minerałów oraz antyoksydantów sprawiają, że idealnie nadają się one do przyrządzenia bezglutenowych batonów energetycznych. Ponadto, tym razem czas przygotować zdrowe batoniki bez pieczenia.

Składniki (10 batonów):

  • 120 g suszonych daktyli
  • 2 dojrzałe banany
  • 30 g rodzynek
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka cynamonu
  • 3 łyżki masła orzechowego

Suszone daktyle oraz rodzynki należy zamoczyć na ok. 30 minut w ciepłej wodzie. W tym czasie do kielicha blendera można skroić banany, dodać masło orzechowe i wsypać kakao oraz cynamon. Następnie odsączyć z wody daktyle oraz rodzynki i dodać do blendera, a całość zmiksować. Uzyskaną masę należy wyłożyć na blachę i dokładnie ugnieść. Następnie odstawić do lodówki na ok. 30 minut i po tym czasie bezglutenowy przysmak można kroić na mniejsze części.

Podsumowanie

W celu pozyskania szybkiej porcji energii wcale nie trzeba sięgać po przekąski pełne cukru, sztucznych barwników i utwardzaczy. W przypadku osób cierpiących na celiakię jest to wręcz niewskazane, gdyż produkty te zwykle zawierają gluten. Można więc z naturalnych składników samemu wykonać pożywne, bezglutenowe, a nawet dietetyczne batony. Wystarczy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki, poświęcić chwilę na przyrządzenie masy i cieszyć się pełnią smaku domowych przekąsek bezglutenowych.

Skomentuj artykuł

Zobacz artykuły

Zobacz przepisy

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.