5 przepisów na bezglutenowe lody i sorbety

Latem, gdy temperatura wzrasta, rozpoczyna się sezon na lody i sorbety. Te pyszne i zimne desery to ulubione przysmaki zarówno dzieci, jak i dorosłych. Jednak osoby borykające się z alergią na gluten czy białka mleka, mają ograniczone możliwości rozkoszowania się smakiem chłodnych i gaszących pragnienie lodów. Desery ze sklepowych zamrażarek czy przydrożnych lodziarni zawierają często gluten i powstają na bazie mleka. Warto w takim wypadku skorzystać z przepisu na domowe lody bezglutenowe i bezmleczne, by samodzielnie je przyrządzić - nie martwiąc się o niepożądane reakcje alergiczne.

Bananowo-kokosowe domowe lody bezglutenowe

Prosty przepis na lody bezglutenowe, a zarazem pożywne i energetyczne to te wykonane z bananów. Te owoce zawierają wiele witamin m.in. A, C, E, K i są źródłem sporej ilości potasu. Ponadto, mają wiele wartości odżywczych, dlatego mogą wspomagać leczenie wrzodów żołądka - wpływają korzystanie na błonę śluzową żołądka, inicjując rozrost jej komórek. Do przyrządzenia bananowych domowych lodów bezglutenowych najlepiej użyć dojrzałych owoców – są one bogatsze w antyoksydanty.

Składniki:

  • 500 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka miodu
  • 3 dojrzałe banany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 30 g wiórków kokosowych

Banany należy wcześniej włożyć na kilka godzin do lodówki, by stwardniały. Po tym czasie można je wyjąć i wkroić do kielicha blendera w mniejszych plastrach. Następnie do środka należy wlać mleko kokosowe, sok z cytryny i dodać miód oraz wiórki kokosowe. Teraz całość można zmiksować, a uzyskaną masę włożyć do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie lekko zmrożone lody znów należy zblendować, by uzyskać gładszą konsystencję i zamrozić na ok. 30-50 minut.

Bezmleczne i bezglutenowe lody malinowo-bananowe

Słodki banan i orzeźwiająca malina to doskonałe połączenie na przygotowanie bezmlecznych i bezglutenowych lodów. Ich konsystencja będzie przypominać sorbet, jednak banan nada nieco kremowej struktury. Warto wykorzystać ten przepis i przyrządzić tego typu bezglutenowe domowe lody dla całej rodziny.

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • 300 g malin
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka syropu klonowego

Banany oraz truskawki warto przechowywać kilka godzin wcześniej w lodówce. Do blendera należy wrzucić oczyszczone maliny oraz banany pokrojone w plasterki. Do środka dodać jeszcze sok z limonki oraz syrop klonowy i całość zmiksować. Gładką masę wystarczy teraz przełożyć do foremek lub pojemnika i włożyć na ok. 60 minut do zamrażalnika.

Bezmleczny i bezglutenowy sorbet z owoców leśnych

Sorbety w odróżnieniu od kremowych lodów to z reguły bardziej orzeźwiające desery na lato. A te przygotowane z owoców leśnych sprawdzą się szczególnie dla fanów nieco kwaśniejszych smaków, które skutecznie ugaszą pragnienie zwłaszcza w najgorętsze dni. Ponadto jagody, maliny czy porzeczki to te owoce, które zawierają najwięcej antyoksydantów, zwalczających wolne rodniki.

Składniki:

  • 350 g owoców leśnych (maliny, jagody, porzeczki, jeżyny)
  • 200 ml wody
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 1 łyżka syropu z agawy

 

Owoce leśne trzeba wcześniej oczyścić. Następnie należy wrzucić je do blendera. Do środka wlać wodę z sokiem z limonki, dodać suszoną żurawinę oraz syrop z agawy. Całość należy dokładnie zblendować. Tak uzyskaną masę wystarczy już tylko  przełożyć do foremek i umieścić w zamrażarce. Mrozić przez całą noc. Jeśli lody będą trudne do wyciągnięcia z foremki, można zmoczyć je od spodu w ciepłej wodzie.

Truskawkowe lody wegańskie bez glutenu

Jeśli w gorące dni postanowimy przygotować domowe wegańskie lody bezglutenowe, to warto postawić na połączenie truskawek z kaszą jaglaną. Dlaczego? Otóż truskawki pojawiają się tylko sezonowo, dlatego jeśli są, to warto je wykorzystać. Nie tylko dostarczą organizmowi wielu cennych witamin, ale również podziałają na niego odkwaszająco. Ponadto truskawki to doskonały owoc dla osób dbających o linię, gdyż w 100 g mają jedynie ok. 28 kcal. Z kolei kasza jaglana nie zawiera glutenu i jest łatwostrawna, dlatego będzie doskonały dodatkiem.

Składniki:

  • 100 g suchej kaszy jaglanej BEZGLUTEN
  • 350 g truskawek
  • 250 ml mleka ryżowego
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki suszonej żurawiny

Na początku kaszę jaglaną należy lekko podsmażyć na suchej patelni, a następnie opłukać gorącą wodą. Teraz kaszę można zalać również gorącym mlekiem ryżowym i dodać olej kokosowy. Całość należy gotować pod przykryciem ok. 6 minut. Kasza powinna być stosunkowo płynna. Wrzucamy ja do blendera i miksujemy. Jeśli wyszła zbyt sucha, trzeba dolać odrobinę mleka. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji do kielicha można wrzucić truskawki, żurawinę i dodać sok z cytryny. Wszystkie składniki można razem zblendować, a gdy ostygną przełożyć do foremek i mrozić ok. 60 minut.

Orzechowe lody bezglutenowe z cynamonem

Do przygotowania bezglutenowych lodów domowych nadają się nie tylko owoce, ale również orzechy. One także pozwolą na przyrządzenie odżywczego deseru na gorące dni, a ponadto dostarczą organizmowi wiele wartościowych kwasów tłuszczowych. Orzechy są również cenione za korzystne oddziaływanie na komórki nerwowe, stąd mówi się, że poprawiają pamięć i koncentracje.

Składniki:

  • 500 ml mleka ryżowego
  • 2 dojrzałe banany
  • 1½ łyżki masła orzechowego (bezglutenowego)
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka cynamonu
  • 60 g orzechów włoskich
  • 70 g orzechów laskowych

Masło orzechowe oraz banany należy przez kilka godzin chłodzić w lodówce.  Następnie banany należy w plastrach skroić do blendera i dodać do nich masło orzechowe wraz z miodem, cynamonem i mlekiem. Orzechy należy posiekać na drobniejsze części i w takiej formie wrzucić do reszty składników, a całość zblendować. Uzyskaną masę można przełożyć do foremek i odstawić do zamrożenia na 30 minut. Po tym czasie trzeba wyciągnąć lody i przemieszać oraz jeszcze raz zmiksować, by uniknąć powstania kryształków lodu i uzyskać bardziej puszystą konsystencję.  Teraz znów odłożyć na kolejne 30 do 60 minut do zamrażarki.

Podsumowanie

Samodzielne wykonanie domowych bezglutenowych i bezmlecznych lodów przynosi wiele korzyści. Po pierwsze, na ogół otrzymujemy dużo smaczniejszy deser niż ten kupny. Po drugie, mamy ogromną satysfakcję, że własnoręcznie wykonane bezglutenowe lody możemy zaserwować innym domownikom, współpracownikom czy gościom. Po trzecie, nasz chłodny deser jest odżywczy, pełen witamin, korzystnych dla zdrowia składników, a ponadto bez glutenu i bez dodatku cukru.

Skomentuj artykuł

Zobacz artykuły

Polecamy przepisy

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.