7 przepisów na bezglutenowe, smaczne śniadania dla dzieci

Śniadanie, które jest pierwszym posiłkiem w ciągu dnia, powinno być pożywne i sycące, aby zapewnić naszym pociechom energię. Dodatkowo, ponieważ rano jesteśmy zazwyczaj zabiegani, warto aby przygotowanie śniadania w tygodniu zabierało jak najmniej czasu. Bardziej skomplikowane propozycje zaserwujmy w leniwe, weekendowe poranki.

Kanapki z awokado i jajkiem

Dostęp do bezglutenowego pieczywa sprawia, że osoby na diecie mogą cieszyć się smakiem kanapek, które dzięki różnym dodatkom mogą za każdym razem być nowym i zaskakującym posiłkiem. Poza tym przygotowanie ich nie jest skomplikowane, dlatego jest to świetna propozycja na smaczne szybkie śniadanie.

Składniki:

Jajko gotujemy na półtwardo (ok. 3 minut po zagotowaniu wody). Awokado obieramy i kroimy na ćwiartki, a następnie na cienkie plastry. Skrapiamy je sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Rozkładamy awokado na bezglutenowym pieczywie i rozsmarowujemy jak masło. Jajko obieramy i kroimy na grubsze plastry. Kilka rzodkiewek także kroimy w plastry. Układamy je razem z jajkiem na kanapkach. 1 łyżeczkę musztardy francuskiej mieszamy z 1 łyżeczką oliwy i polewamy tym kanapki. Na koniec dekorujemy całość świeżym szczypiorkiem.

Jaglanka z sosem z masła orzechowego

Kasza jaglana to bezglutenowy produkt, który ma wiele zastosowań w kuchni. Możemy przygotować ją na słono, jak i na słodko. W naszej śniadaniowej odsłonie przedstawiamy pyszną i sycącą jaglankę z masłem orzechowym oraz bananem.

Składniki:

  • ¼ szklanki kaszy jaglanej BEZGLUTEN
  • 1 szklanka mleka
  • 1 banan
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 2 łyżkami syropu klonowego
  • 1 łyżką soku z cytryny

Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy, wymieniając co jakiś czas wodę na świeżą, aż przestanie być mętna. Dzięki temu kasza nie będzie miała goryczkowego posmaku. Odsączamy kaszę na sitku i przesypujemy ją do garnka. Dodajemy szklankę mleka, mieszamy i zagotowujemy pod przykryciem. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy pod przykryciem jeszcze ok. 15 minut. Banana kroimy w grube plastry. Masło orzechowe mieszamy z 2 łyżkami syropu klonowego i 1 łyżką soku z cytryny. Jaglankę wykładamy na talerz, dodajemy banana i polewamy orzechowym sosem. Jest świetna zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Sklep produkty bezglutenowe

Sklep produkty bezglutenowe

Szakszuka w hiszpańskim stylu

Szakszuka, czyli „wielki bałagan”, jest tradycyjną potrawą tunezyjską. Nasza wersja przeniesienie nas do słonecznej Hiszpanii. Jest to świetna propozycja na weekendowe poranki. Porcja z przepisu wystarczy dla dwójki dzieci lub jednego, głodnego rodzica.

Składniki:

Pikantną kiełbasę (chorizo) obieramy z błonki i kroimy w plastry. Smażymy z dwóch stron, do zrumienienia. W połowie smażenia dodajemy pół czerwonej papryki, pokrojonej w paski. Do usmażonej kiełbasy z papryką wlewamy 1 puszkę pomidorów i doprawiamy słodką papryką w proszku. Kiedy pomidory się zagotują wbijamy ostrożnie dwa jajka i przykrywamy patelnię. Gotujemy całość ok. 4 minut - tak, aby białko było ścięte a żółto nadal płynne. Podajemy z jogurtem i chlebem bezglutenowym.

Pudding ryżowy z gruszkami

Do kolejnej propozycji na słodkie śniadanie bez glutenu wykorzystamy nasiona ryżu, które podamy z aromatycznymi gruszkami. Żaden niejadek nie przejdzie obok tego „deseru” obojętnie.

Składniki:

  • ¼ szklanki ryżu
  • 1¼ szklanki mleka
  • 1 łyżkę rodzynek
  • ¼ łyżki masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1 gruszka
  • ½ łyżki soku z cytryny
  • 1½ łyżki cukru
  • sól

Ryż (ok. 50 gramów) zalewamy mlekiem i dodajemy łyżkę rodzynek, masło oraz małą szczyptę soli. Mieszamy i zagotowujemy w garnku. Gotujemy bez pokrywki przez ok. 15-20 minut, co chwilę mieszając, do momentu, aż ryż będzie miękki (im dłużej gotujemy tym pudding będzie bardziej gęsty). Dodajemy łyżkę miodu i mieszamy całość.

Gruszkę obieramy i pozbywamy się gniazd nasiennych. Kroimy w kostkę, skrapiamy połową łyżki soku z cytryny. Do garnka o grubym dnie wsypujemy 1½ łyżki cukru. Podgrzewamy go na średnim ogniu przez ok. 2 minuty – do czasu aż cukier nabierze brązowej barwy. Następnie należy dodać gruszki uważając, aby się przy tym nie poparzyć – syrop cukrowy może pryskać. Gotujemy ok. 2 minut, aż gruszki będą miękkie i powstanie sos karmelowo-gruszkowy. Sosem polewamy pudding – jemy na ciepło lub na zimno.

Kokosowa owsianka

Składniki:

Płatki owsiane wsypujemy do garnka i płuczemy zimną wodą do czasu aż nie będzie mętna. Wlewamy ¾ szklanki wody i łyżkę wiórków kokosowych. Zagotowujemy całość. Zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i gotujemy jeszcze około 10 minut. W międzyczasie pamiętajmy, aby zamieszać owsiankę kilka razy. Po tym czasie dodajemy 100 ml mleka oraz łyżkę miodu. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Nakładamy do miski i podajemy ze świeżymi lub mrożonymi malinami.

Gofry jaglane na słono

Gofry nie muszą być tylko słodkie! Nasz przepis zamienia lubianą przez dzieci słodką przekąskę w pełnowartościowe śniadanie na słono. Dodatki możemy dowolnie modyfikować, a do ciasta używamy bezglutenowej mąki jaglanej.

Składniki:

Dodatkowo:

  • boczek
  • pomidory koktajlowe

Mąkę jaglaną wsypujemy do miseczki, dodajemy szczyptę soli i bezglutenowego proszku do pieczenia. Mieszamy całość. Do sypkich produktów wlewamy 50 g roztopionego wcześniej masła, 2 żółtka i 250 ml mleka. Całość miksujemy i odstawiamy na minimum pół godziny. Dzięki temu mąka będzie mogła dobrze połączyć się z resztą składników i otrzymamy ciasto o odpowiedniej konsystencji. Po tym czasie rozgrzewamy gofrownicę i ubijamy 2 białka na sztywną pianę, którą delikatnie dodajemy do masy za pomocą szpatułki. Porcje ciasta wykładamy na gofrownicę i pieczemy gofry około 5 minut, do zrumienienia.

Awokado kroimy na plastry, skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Boczek zrumieniamy na suchej patelni. Następnie smażymy jajka, doprawiamy je solą i pieprzem. Gofry podajemy z jajkami, boczkiem, awokado i pomidorkami koktajlowymi.

Omlet ze szpinakiem

Kolejna propozycja wykorzystująca jajka. Wegetariański omlet przygotowuje się szybko, a jeszcze szybciej znika z talerzy. Dodatek świeżych warzyw zapewni wyśmienity smak i dużo witamin.

Składniki:

  • 1 garść świeżego szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • suszone pomidory w zalewie
  • garść pomidorów koktajlowych
  • sól, pieprz
  • jarmuż do dekoracji

Sporą garść szpinaku myjemy i osuszamy. Na patelni podgrzewamy pół łyżki masła i dodajemy szpinak. Smażymy kilka minut, aż zmniejszy objętość. Doprawiamy solą. Dwa jajka rozkłucamy widelcem razem z 3 łyżkami mleka, solą i pieprzem. Kilka suszonych pomidorów z zalewy kroimy w paski i dodajemy razem ze szpinakiem do masy jajecznej. Na patelni rozgrzewamy masło i wylewamy zawartość miski. Na masę wykładamy połówki kilku pomidorków koktajlowych. Zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię pokrywką i czekamy aż masa się zetnie. Wykładamy na talerz i podajemy z kiełkami (na przykład jarmużu).

Skomentuj artykuł

Zobacz artykuły

Zobacz przepisy

As a trustworthy replica watches manufacturer, we have won the support of other countries and aware of the urgent needs of our customers, we ensure high logistics standards and make every effort to ensure that deliveries reach every destination on time.
Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.