Bezglutenowe wrapy na 5 sposobów – idealne na obiad lub przystawkę

Wrapy z tortilli to jedna z najpopularniejszych przekąsek, idealnych na imprezę, przystawkę, a nawet na drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Nic w tym dziwnego – danie to zawsze wygląda apetycznie, jest łatwe w dzieleniu, przechowywaniu i jedzeniu (można wziąć je w dłoń lub pokroić na talerzu). Jak zrobić wrapa bezglutenowego, odpowiedniego dla osób cierpiących z powodu celiakii? To nic trudnego – wystarczy zadbać o to, by placki były z bezglutenowego ciasta na tortillę, a samo wypełnienie składało się z dozwolonych na diecie bezglutenowej produktów.

Wrap z kurczakiem i awokado – idealny na obiad lub drugie śniadanie

Tortilla z kurczakiem, pieczonym lub smażonym w ulubionych przyprawach, to naprawdę sycąca i zdrowa przekąska. Co dodać do farszu, by dodatkowo podkręcić jej smak lub zachwycić nim swoich gości? Oto sprawdzony przepis, który zasmakuje każdemu: dzieciom, nastolatkom i dorosłym!

Składniki:

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka należy umyć, oczyścić z błonek, a następnie pokroić w drobną kostkę. Przygotować marynatę: do 3 łyżek oliwy z oliwek dodać 3 łyżeczki przyprawy bezglutenowej GRILL MIX, wymieszać i włożyć do niej kurczaka. Mięso pozostawić w marynacie na około godzinę. W międzyczasie można przygotować dodatki: paprykę pokroić w słupki, ser feta w kostkę oraz zrobić pastę z awokado (zblendować owoc wraz ze świeżym czosnkiem, sokiem z cytryny, 1/3 łyżeczki pieprzu i taką samą ilością soli). Po upływie godziny usmażyć mięso na odrobinie oliwy z oliwek – do zrumienienia. Na tej samej patelni podgrzewać placki tortilli – gdy będą już ciepłe, można wyłożyć je na talerze. Pastą z awokado posmarować cienko cały placek, na środku ułożyć kawałki kurczaka, sera feta i paprykę. Zawinąć placek od dołu (tak, by podczas jedzenia farsz nie wydostał się z tortilli), a później w rulon. Bezglutenowe wrapy z tortilli z kurczakiem można podawać samodzielnie bądź z ulubionym, lekkim sosem.

Sklepy produkty bezglutenowe

Sklepy produkty bezglutenowe

Meksykańskie burrito z kukurydzą i fasolą

Tortilla z mięsem mielonym w stylu meksykańskim to doskonały pomysł na imprezową przystawkę (w mniejszej wersji) lub na sycący obiad! Aby wykonać ten przepis w wersji bezglutenowej, wystarczy tylko kilka produktów i pół godziny na przygotowanie farszu. Zaczynamy!

Składniki:

  • 1 opakowanie tortilli (wraps) bezglutenowej z oliwą z oliwek BEZGLUTEN
  • 250 gramów mielonego mięsa wołowego lub wieprzowo-wołowego
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • pół czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • pół czerwonej papryki
  • pół puszki czerwonej fasoli
  • pół puszki kukurydzy
  • kwaśna śmietana i natka kolendry do podania
  • sól i cukier do smaku

Przygotowanie:

Czosnek i cebulę należy pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na łyżce oliwy z oliwek. Następnie na patelnię dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i również chwilę podsmażamy. Do warzyw dodajemy mięso – rozdrabniamy je i smażymy przez kolejne 7-10 minut, aż lekko się zarumieni. Po tym czasie dolewamy passatę, dodajemy dwie szczypty soli i łyżeczkę cukru, po czym gotujemy na niewielkim ogniu przez 10 minut). Dodajemy odcedzoną kukurydzą oraz fasolę, mieszamy i... farsz jest gotowy! Na podgrzane na suchej patelni tortille nakładamy mięso z warzywami i passatą, a następnie zawijamy placki w kształt burrito. Podajemy na talerzu z posiekaną natką kolendry i kleksem kwaśnej śmietany.

Przekąski z tortilli – imprezowy klasyk z łososiem i kremowym serkiem

Jedna z najbardziej klasycznych przekąsek na imprezy to wrapy na zimno z białym serkiem i łososiem. Jak zrobić je w wersji bezglutenowej? Wystarczy zadbać o zakup tortilli kukurydzianych, a reszta... sami zobaczcie:

Składniki:

Przygotowanie:

Bezglutenową tortillę (tym razem podawaną na zimno) smarujemy cienką warstwą białego serka. Układamy na środku placka składniki: wędzonego łososia, szczypiorek, gałązki koperku i – opcjonalnie – kapary, które świetnie podkreślą smak ryby. Całość obsypujemy szczyptą pieprzu (sól jest zbędna, ponieważ sam wędzony łosoś jest dość słony). Zawijamy tortillę tak, jak naleśniki, a później kroimy ją na mniejsze talarki i układamy na talerzach, dekorując koperkiem i gdzieniegdzie kaparami. Przekąska na imprezę gotowa!

Domowe wrapy we włoskim wydaniu

Kuchnię włoską kochają niemal wszyscy. A gdyby tak połączyć jej najlepsze smaki z pyszną, kukurydzianą tortillą? To plan, który brzmi jak idealna przekąska do pracy lub doskonała propozycja na sycący lunch! Oto przepis na wrapy o smaku... pizzy!

Składniki:

Przygotowanie:

Bezglutenową tortillę kukurydzianą podgrzewamy na suchej patelni, a na jej środek wykładamy kolejno: sos pomidorowy Neapolitański, garstkę startej mozzarelli, 2-3 plasterki szynki oraz szczyptę posiekanej bazylii. Zawijamy tortillę w rulon i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Kiedy już wszystkie wrapy będą przygotowane w ten sposób, polewamy je resztką sosu i posypujemy mozzarellą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut – do momentu rozpuszczenia się sera. Po tym czasie wyjmujemy danie, dzielimy na porcje i podajemy ze świeżymi listkami bazylii na ciepło.

Roladki z tortilli na słodko – dla dzieci i dorosłych łasuchów

Tortille na imprezę nie zawsze muszą być podawane w wytrawny sposób – ich delikatny smak świetnie sprawdzi się również w deserowej formie roladek dla prawdziwych łasuchów. Oto słodki przepis – idealny nie tylko na kinderparty:

Składniki:

  • 1 opakowanie tortilli (wraps) bezglutenowej z oliwą z oliwek BEZGLUTEN
  • kilka łyżek masła orzechowego (najlepiej w wersji crunchy)
  • kilka łyżek suszonej żurawiny lub kwaśnego dżemu (np. wiśniowego)
  • 2 małe banany
  • kilka czerwonych winogron
  • kilka listków mięty i pestki z połowy granatu dla dekoracji

Przygotowanie:

Bezglutenowe tortille smarujemy cienką warstwą masła orzechowego, a następnie uzupełniamy pokrojonymi w ćwiartki winogronami, małymi kawałkami bananów, żurawiną lub dżemem. Zawijamy placki w ruloniki (podobnie jak w przepisie z serkiem i łososiem) i kroimy je na talarki. Układamy na talerzu i dla dekoracji podajemy z listkami mięty oraz pestkami granatu.

Skomentuj artykuł

Zobacz artykuły

Zobacz przepisy

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.