Dieta bezglutenowa a cukrzyca - wszystko co trzeba wiedzieć

Dieta bezglutenowa jest dietą leczniczą w schorzeniu celiakii. Wielu pacjentów z innymi jednostkami chorobowymi, nie koniecznie celiakią, unika glutenu w nadziei na poprawę stanu zdrowia. Jeśli nie jest to zabieg wskazany przez lekarza, a jedynie własne domniemanie, to należy tę kwestię skonsultować ze specjalistą. Takie wątpliwości spotykają również diabetyków. Warto więc rozprawić się z tematem diety bezglutenowej przy cukrzycy i odpowiedzieć na pytanie czy dieta bezglutenowa prowadzi do cukrzycy.

Związek między celiakią, a cukrzycą – czy istnieje?

Współistnienie celiakii i cukrzycy jest coraz częściej występującą przypadłością, zarówno u dzieci jak i dorosłych. Cukrzyca jest chorobą metaboliczną i w zależności od mechanizmu powstania, dzieli się na dwa typy:

  1. Cukrzyca typu 1 dotyczy upośledzonego wydzielania insuliny o podłożu immunologicznym i diagnozowana jest najczęściej u dzieci i młodych osób. Sposobem leczenia jest farmakoterapia z użyciem insuliny.
  2. Cukrzyca typu 2 wynika ze zbyt wysokiego poziomu glukozy we krwi oraz związanej z nią insulinoopornością. W tym przypadku dąży się do normalizacji stężenia glukozy we krwi po przez zastosowanie odpowiedniej diety i ewentualne zastosowanie leków lub insuliny.

Według badań naukowych u chorych na cukrzycę typu 1 kilkukrotnie wzrasta ryzyko zachorowania na celiakię. Z kolei u osób będących na diecie bezglutenowej, stosujących żywność źle zbilansowaną, wysokoenergetyczną, bogatą w cukier i tłuszcz przy braku odpowiedniej aktywności fizycznej może rozwinąć się cukrzyca typu 2. Dlatego tak ważne jest racjonalne i zdrowe odżywianie na diecie bezglutenowej, które powinno być stosowane nie tylko w przypadku cukrzycy, ale także jako profilaktyka przed nią.

Sklep produkty bezglutenowe

Sklep produkty bezglutenowe

Cukrzyca, a dieta bezglutenowa – zasady żywienia.

W diecie cukrzycowej, podobnie jak w każdej innej, ilość energii powinna być indywidulanie dostosowana do wieku, masy ciała i aktywności fizycznej pacjenta. Około 50-60 % energii powinno pochodzić z węglowodanów, 20% z białka i pozostała część z tłuszczów. Posiłki powinny być spożywane często w mniejszej ilości, o stałych porach - nawet 5-6 razy dziennie.

Przy zwiększonym wysiłku fizycznym należy uwzględniać dodatkową porcję jedzenia. Węglowodany dostarczane z pożywieniem powinny być węglowodanami złożonymi, bogatymi w błonnik, pochodzącymi z produktów z pełnego przemiału. Dzięki temu po posiłku możliwy jest niższy wzrost cukru we krwi. Dlatego wybierając produkty bezglutenowe przy cukrzycy, należy sięgać po te, które mają niższy indeks glikemiczny (powodują mniejszy wzrost stężenia glukozy we krwi).

Jakie produkty bezglutenowe wybierać przy cukrzycy?

Do składników o niższym indeksie glikemicznym należy amarantus, komosa ryżowa, ciecierzyca, kasza i mąka gryczana, owies, ryż brązowy, migdały, orzechy, nasiona. Wysokim indeksem glikemicznym charakteryzują się natomiast ryż biały, kukurydza, mąka ziemniaczana, skrobi.  Także obróbka kulinarna może w znacznym stopniu wpłynąć na zwiększenie indeksu glikemicznego żywności, dlatego ważne jest by gotować kasze, makaron czy warzywa na sposób „al dente”.

Wiele producentów pieczywa czy przekąsek ma w swojej ofercie asortyment, który nie zawiera dodatkowych substancji słodzących. Przykładem jest chleb bez dodatku cukrów, który charakteryzuje się mniejszą ilością cukrów prostych, większą ilością węglowodanów złożonych oraz bogactwem błonnika, pochodzącego z mąki gryczanej, amarantusowej czy z siemienia lnianego. Także chleby z dużą zawartością ziaren na przykład z siemieniem lnianym, nasionami słonecznika, czarnuszki lub chia, będą lepszą alternatywą dla pieczywa „jasnego” pozbawionego tych dodatków.

Nawet w przypadku ochoty na słodycze znaleźć można takie, które nie zawierają cukrów w składzie. W ofercie znajdują się ciastka i biszkopty bez cukru oblane bezcukrową czekoladą. Z pewnością będzie to zdrowsza i bezpieczniejsza alternatywa dla tradycyjnych słodkości.

Podsumowanie

W przypadku chorób o podłożu immunologicznym, często obserwuje się mechanizm współwystępowania wielu schorzeń zdrowotnych. W przypadku celiakii i cukrzycy postępowanie dietetyczne ma główne znaczenie lecznicze. Zdrowe i racjonalne zasady żywienia, mające na celu ograniczenie spożycia cukrów prostych na rzecz węglowodanów złożonych, błonnika przy zachowaniu bezwzględnej diety bezglutenowej jest najważniejszą zasadą. Asortyment produktów bezglutenowych coraz częściej odpowiada na wciąż rosnące potrzeby zdrowotne klientów, oferując produkty wolne od glutenu i o obniżonej zawartości cukru. Dzięki temu żywność bezglutenowa może być nie tylko smaczna, ale także zdrowa.

Skomentuj artykuł

Zobacz artykuły

Zobacz przepisy

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.