Fenyloketonuria a aspartam – źródła zakazanej fenyloalaniny

Aspartam to związek chemiczny będący estrem peptydowym, który jest dodatkiem do żywności o numerze E951. Jest stosowany jako słodzik będący zamiennikiem cukru. Jest więc używany przez diabetyków i wszystkie osoby, które dążą do unikania cukru w diecie, ponieważ posiada znacznie większą słodycz jak cukier (scharoza) przy jednocześnie bardzo niskiej kaloryczności. Działanie aspartamu nie wpływa zatem na poziom insuliny we krwi.

Aspartam – gdzie występuje?

Aspartam jest powszechnie stosowany jako substancja słodząca w różnorodnych produktach, szczególnie w słodyczach o obniżonej zawartości cukru, napojach gazowanych, cukierkach i gumach do żucia. Znajduje się również w wyrobach farmaceutycznych takich jak syropy, tabletki czy proszki do rozpuszczania w wodzie. Aspartam jest trawiony i rozkłada się na aminokwasy: kwas asparaginowy i fenyloalaninę. Dlatego słodzik ten jest niebezpieczny dla osób z fenyloketonurią, ponieważ stanowi źródło fenyloalaniny – szkodliwego dla tych chorych aminokwasu.

Czy aspartam jest szkodliwy?

Z używaniem aspartamu wiążą się liczne kontrowersje, ponieważ składnik ten został poddany wielu badaniom naukowym określających jego wpływ na organizm. Niektóre z nich wykazały szkodliwość w związku z potencjałem kancerogennym (tworzeniem nowotworów), jednak badania te odnosiły się do szczurów i nie znalazły potwierdzenia w innych badaniach związanych z wpływem aspartamu na organizm ludzki. Przy rozkładzie aspartamu powstają też niewielkie ilości metanolu, który może być toksyczny, choć jego niewielkie ilości nie powinny być groźne dla ludzkiego organizmu (a spożyta ilość pochodząca z aspartamu jest podobna do ilości przyjętej z innych produktów spożywczych np. przetworów owocowych). Do dziś nie dowiedziono jednoznacznego wpływu tej substancji na organizm człowieka. EFSA czyli Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności wydało kilkukrotnie pozytywną opinię na temat bezpieczeństwa stosowania aspartamu.

Jaka jest dopuszczalna, bezpieczna dawka aspartamu?

Część badań donosi jednak o możliwych działaniach ubocznych częstego stosowania aspartamu w diecie, które może powodować nawet objawy zatrucia pokarmowego. Niektóre osoby mogą być także nadmiernie wrażliwe na ten składnik powodując niepożądane działanie. Dopuszczalne dzienne spożycie (ADI), które nie powoduje skutków ubocznych dla zdrowia zostało ustalone dla Aspartamu na 40mg/kg mc.

Podsumowanie

Aspartam będący chemicznym dodatkiem do żywności może wywierać określony wpływ na organizmy żywe. Dlatego podlega on szczegółowym kontrolom i badaniom mającym na celu potwierdzenie bezpieczeństwa jego stosowania. Obecnie nie ma jednoznacznych przeciwskazań zdrowotnych i żywieniowych w jego używaniu przez osoby zdrowe w kontrolowanych ilościach, jednak jak z każdym chemicznym dodatkiem do żywności nie pochodzącym z naturalnych źródeł należy zachować ostrożność. Lepiej stosować się do ustalonych zaleceń odnośnie dopuszczalnego dziennego spożycia i szukać zdrowszych alternatyw zamienników cukru. W przypadku osób chorych na fenyloketonurię należy zawsze uważnie czytać składy produktów, by znaleźć informację o dodatku aspartamu, który może mieć dla chorych toksyczny wpływ.

Skomentuj artykuł

Zobacz artykuły

Polecamy przepisy

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.