Jak przygotować pyszny bezglutenowy makaron jajeczny?

Zastanawiasz się, jak przygotować domowy makaron bezglutenowy? Wbrew pozorom jest to bardzo proste, a tajemnica tkwi w jednym składniku…

Przygotowanie domowego makaronu jest dziecinnie proste – wystarczą tylko 3 składniki i około pół godziny pracy.  Podobnie sprawa ma się z makaronem bezglutenowym - jedyną różnicą jest tutaj użycie innej mąki zamiast pszennej.  Może to być mąka kukurydziana i ziemniaczana lub po prostu mieszanka bezglutenowa. Masz ochotę zrobić domowy makaron bezglutenowy? Sprawdź nasz przepis i ciesz się jego pysznym smakiem już dzisiaj!

Domowy makaron bezglutenowy – jakich składników potrzebujesz?

Makaron jest podstawą wielu dań, zwłaszcza tych w kuchni włoskiej. Na pewno nie wyobrażasz sobie spaghetti bolognese albo carbonara bez makaronu! Pytanie - po co właściwie miałbyś z niego rezygnować? Sprawa staje się dużo trudniejsza, kiedy dowiadujesz się, że musisz zrezygnować ze spożywania glutenu i… przejść na dietę bezglutenową. Wtedy przepis na bezglutenowy makaron jajeczny może się okazać niezbędny! 

Pewnie zastanawiasz się, jakich magicznych trzech składników potrzebujesz do zrobienia makaronu bezglutenowego. Są to:

  • 3 duże jajka,
  • szklanka mąki bezglutenowej – idealna będzie mieszanka Multi Mix!
  • 3 łyżki oliwy z oliwek.

Jak widać lista składników do zrobienia tego makaronu jest naprawdę krótka. Warto znaleźć chwilę na jego przygotowanie – na pewno będziesz się nim zajadać ze smakiem. Sprawdź poniżej, jak w szybki i prosty sposób go zrobić!

Bezglutenowy makaron jajeczny – jak zrobić?

Sklepowe półki aż uginają się pod nadmiarem gotowych makaronów w różnych kształtach i smakach, które, żeby zjeść, trzeba tylko kilka minut gotować. Wiadomo - jest to szybsze rozwiązanie, jednak wcale nie znaczy, że lepsze. Większość osób bez zastanowienia bierze pierwszy lepszy makaron z półki i nawet nie ma pojęcia, jak szybko można przygotować makaron w domu. Skoro czytasz ten artykuł – gratulujemy – jesteś wśród osób, które chcą spróbować swoich sił w kuchni i przyrządzić pyszny makaron samemu. Pytanie brzmi - jak to zrobić?

Przygotowanie makaronu bezglutenowego rozpocznij od rozbicia jajek do miski. Następnie dodaj do nich oliwę i dokładnie wymieszaj widelcem. Kiedy jajka i oliwa się połączą, zacznij powoli dodawać przesianą mąkę bezglutenową, cały czas mieszając. Kiedy składniki dobrze się ze sobą połączą, wyłóż je na blat i ugniataj przez chwilę, aż uzyskasz jednolite ciasto. Po zagnieceniu, podziel ciasto na trzy części i dokładnie rozwałkuj. Następny krok jest zależny od tego, jaki makaron chcesz uzyskać. Jeśli ma to być spaghetti – pokrój ciasto w cienkie paski, jeśli natomiast chcesz zrobić niteczki do zupy, pokrój ciasto w jeszcze cieńsze paseczki – wszystko zależy od Ciebie. Tak przygotowane ciasto idealnie sprawdzi się także do robienia makaronu do lasagne – wystarczy, że pokroisz je w trochę grubsze podłużne pasy. Po pokrojeniu całego ciasta, odstaw je na około godzinę w celu przeschnięcia. Po upływie tego czasu przyszedł już tylko czas na gotowanie – zagotuj w garnku osoloną wodę (około 1 litr wody na 100 g makaronu) i wrzuć przygotowany wcześniej makaron. Gotuj go w zależności od Twoich preferencji – 5 minut, jeśli lubisz al dente lub 8 minut, jeśli ma być bardziej miękki. To już wszystko – pyszny makaron bezglutenowy jest gotowy! Dodaj do niego ulubiony sos – najlepiej bezglutenowy – i smacznego!

Skomentuj artykuł

Zobacz artykuły

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.