Święta bez glutenu - 5 inspiracji kulinarnych na bezglutenową wigilię

Zbliża się grudzień, a wraz z nim Boże Narodzenie. Wigilia to czas, w którym na stołach goszczą tradycyjne potrawy, takie jak pierogi, kutia czy karp w galarecie. Jak poradzić sobie, jeśli my sami, albo któryś z wigilijnych gości unika glutenu? Odkryj nasze inspiracje kulinarne na bezglutenową wigilię i ciesz się pysznymi i zdrowymi świętami.

Bezglutenowe krokiety

Wielu z nas nie wyobraża sobie świąt bez aromatycznego barszczu czerwonego z krokietem. To właśnie krokiety, obok świątecznych zup są jednym z najpopularniejszych dań serwowanych na kolacji wigilijnej. Aby przygotować ten świąteczny specjał w wersji bez glutenu, wystarczy zastąpić tradycyjną mąkę jej bezglutenowym zamiennikiem. Przyrządzając krokiety na Boże Narodzenie już nikt nie będzie musiał odmawiać sobie kulinarnych przyjemności. Przepis dostosowany jest na 4-5 sztuk.

Składniki na farsz:

  • 500 g pieczarek
  • 250 g kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 30 ml oleju
  • Sól i pieprz BEZGLUTEN

Składniki na ciasto:

Zobacz promocje

Przygotowanie:

Przygotowując święta bez glutenu, warto dobrze rozplanować sobie pracę. Niektóre czynności możemy wykonać już na kilka dni przed Wigilią, dzięki czemu w tym ważnym dniu zyskujemy więcej czasu dla rodziny i przyjaciół. Dokładnie tak jest z farszem do bezglutenowych krokietów. Wystarczy kilka minut, aby kuchnia wypełniła się aromatem prawdziwych świąt.

Pracę warto rozpocząć od posiekania i ugotowania kiszonej kapusty. Pamiętajmy, aby użyć odpowiedniej wielkości garnka, bo choć kapusta z czasem zmniejszy objętość, na początku ważne jest jej częste mieszanie. Kiedy już się gotuje, siekamy cebulę i smażymy ją na rozgrzanym oleju aż do zeszklenia. Pieczarki myjemy, osuszamy i drobno kroimy, po czym dodajemy do cebuli. Całość doprawiamy do smaku, dolewamy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem przez kilka minut.

Ugotowaną do miękkości kapustę odcedzamy, a kiedy składniki się połączą, przychodzi czas na dodanie jej na patelnię. Farsz jest niemal gotowy, wystarczy już teraz tylko doprawić solą i pieprzem oraz ostudzić.

Przygotowanie naleśników do krokietów:

Szykując krokiety na bezglutenową kolację wigilijną, nie można zapomnieć o naleśnikach. Miękkie, rumiane ciasto w chrupiącej panierce to kwintesencja udanych krokietów. Ich sekret tkwi we właściwej kolejności dodawania składników.

Do miski wsypujemy koncentrat mąki bezglutenowej, wbijamy jajko, następnie olej lub roztopione masło i szczyptę soli, a na koniec wszystko miksujemy. Stopniowo dolewamy mleka nie przerywając miksowania. W ten sposób unikniemy powstawania grudek w surowym cieście.

Teraz wystarczy już tylko zawinąć grzybowo-kapuściany farsz w puszyste naleśniki, nadać im zamierzony kształt i obtoczyć w mieszance bezglutenowej bułki tartej i roztrzepanego jajka. Tak przygotowane krokiety smażymy na rozgrzanej patelni.

Bezglutenowa kutia

Co zrobić, aby Boże Narodzenie bez glutenu miało naprawdę niezwykły smak? Wystarczy przygotować bezglutenową kutię! Tradycyjna mieszanka maku, bakalii, miodu i ziaren zbóż to smak dzieciństwa niejednego z nas. Zamiana jednego składnika spowoduje, że oto mamy danie idealne na Wigilię bez glutenu. Takiej potrawy z pewnością nie powstydziliby się rodowici Kresowianie.

Składniki (8 osób):

  • 440 g kaszy pęczak lub brązowego, okrągłego ryżu (według uznania)
  • 300 g maku
  • 1250 ml wody
  • Sól

Dodatki:

  • 16 suszonych daktyli
  • 120 ml likieru Amaretto (lub 20 ml ekstraktu migdałowego)
  • 120 ml miodu
  • 8 suszonych śliwek
  • 50 g płatków migdałowych

Przygotowanie:

Podobnie jak w przypadku krokietów, przygotowania do bezglutenowej Wigilii z kutią w roli głównej warto rozpocząć wcześniej. Można wówczas lekko zmielić mak, który będzie stanowił podstawę bezglutenowej kutii. Warto do tego celu użyć młynka do kawy lub blendera. Warto zaznaczyć, że całe danie również może zostać przygotowane na kilka dni przed Gwiazdką. To cenna wskazówka, jeśli zależy Wam na oszczędności czasu.

Ryż lub kaszę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, odcedzamy i wsypujemy od garnka. Dodajemy zmielony mak, wodę i sól, wszystkie składniki doprowadzamy do wrzenia. Następnie gotujemy masę około 40-50 minut, do momentu aż cała woda zostanie wchłonięta przez ryż lub kaszę. Do gorącej masy dosypujemy wszystkie dodatki, którymi chcielibyśmy wzbogacić smak kutii (daktyle, śliwki, miód, płatki migdałów). Na koniec dolewamy ekstrakt migdałowy lub likier Amaretto, dzięki któremu danie zyska świąteczny aromat. Całość przekładamy do miski i ozdabiamy wedle uznania, można do tego celu wykorzystać np. suszone owoce i płatki migdałów. Tak przygotowana kutia bezglutenowa będzie prawdziwą ozdobą wigilijnego stołu i rarytasem dla celiaków oraz osób nietolerujących glutenu.

Przepis na domowy makaron na łazanki bezglutenowe

Z kapustą i grzybami, z makiem, a może w zupie z leśnych grzybów? Bez względu na to, które danie wigilijne z łazankami zostanie przez nas wybrane, bez problemu będzie można przygotować je w wersji bez glutenu. Osoby chorujące na celiakię lub będące na diecie bezglutenowej nie muszę się już obawiać, że w tym roku ominie je tradycyjna bożonarodzeniowa potrawa.

Składniki

Wodę i oliwę dodajemy wedle uznania tak, aby ciasto zyskało konsystencję zbliżoną do plasteliny.

Przygotowanie:

Na wcześniej przygotowaną stolnicę lub do dużego naczynia wysypujemy dwa rodzaje mąki. W powstałym kopcu tworzymy wgłębienie, w które następnie wpijamy jajka i dodajemy szczyptę soli. Do masy stopniowo dolewamy wodę w letniej temperaturze. Ważne, żeby ciasto na łazanki nie było ani zbyt suche, ani nadmiernie lepiące się do dłoni. Kiedy uzyskamy satysfakcjonującą nas konsystencję, zagniatamy ciasto na łazanki bezglutenowe w kształt kuli i odkładamy na kwadrans, aby odpoczęło. Warto przykryć ją na ten czas ściereczką wykonaną z oddychającego materiału. W ten sposób unikniemy przesuszenia.

Po tym czasie, ciasto rozdzielamy na mniejsze fragmenty. Można to zrobić dłońmi lub z użyciem ostrego noża. Następnie wałkujemy ciasto lub przepuszczamy przez specjalną maszynę do robienia makaronu. Tak powstałe płaty kroimy na cienkie paski, a następnie na niewielkie kwadraciki. Świeży makaron możemy od razu wrzucić do wrzącej wody lub zasuszyć, pozostawiając go na kilka dni rozłożonego na dużej powierzchni. Pamiętajmy, że makaron gotowany bezpośrednio po zrobieniu potrzebuje znacznie mniej czasu, aby stać się miękkim, niż ten pozostawiony do wysuszenia.

Następnie, pozostaje już tylko dodać do łazanek bez glutenu ulubione dodatki i wraz z najbliższymi cieszyć się z uroków bezglutenowej Wigilii. Osoby, które nie mają wystarczająco czasu na przygotowanie własnego domowego makaronu na łazanki, polecamy gotowy bezglutenowy produkt – Makaron łazanki bezglutenowy.

Karp w galarecie na Wigilię

Tradycyjna Wigilia bezglutenowa, podobnie jak każda inna, nie może się obejść bez ryby w galarecie. To świąteczne danie nie zawiera właściwie żadnych składników, w których występują zboża (a więc także gluten), dlatego jego przygotowanie niemal nie różni się od klasycznego przepisu. Należy jedynie pamiętać, aby kupując ewentualną przyprawę do ryby i żelatynę, zwrócić szczególną uwagę na jej skład. Zdecydowanie najłatwiej jest wzbogacić smak wigilijnego karpia pieprzem i solą.

Składniki (12 osób):

  • 3 kg karpia
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 cebule
  • ¼ selera
  • 6 liści laurowych
  • Ziele angielskie
  • 6 łyżek żelatyny bez glutenu
  • Sól i pieprz bezglutenowy
  • Sok z cytryny

Przygotowanie:

Przygotowanie bezglutenowego karpia w galarecie rozpoczynamy od dokładnego oczyszczenia ryby ze skóry i łusek. Przy tej okazji odcinamy również głowę i ogon, tak aby została jedynie tuszka. Mięso myjemy w środku i na zewnątrz, wycieramy i pozostawiamy do całkowitego wyschnięcia. Następnie, karpia kroimy na dzwonka, po czym lekko solimy.

Do przygotowanego wcześniej garnka wkładamy obrane warzywa (marchew, selera, pietruszki, cebule), a także liście laurowe i pozostałe przyprawy. Wszystko zalewamy 2 l wody i gotujemy przez około 20 minut. Po tym czasie do garnka wkładamy karpia i ponownie gotujemy wywar z rybą do osiągnięcia miękkości przez mięso. Tak przygotowaną rybę wyjmujemy, studzimy i pozbawiamy ości. Do wyjęcia ryby z garnka najlepiej nada się łyżka cedzakowa, dzięki której cały wywar znajdzie się z powrotem w garnku.

Pozostały w garnku wywar odcedzamy na sitku o małych oczkach, które można dodatkowo przykryć warstwą gazy. Ułatwi to oddzielenie płynu od zbędnych przypraw i fragmentów warzyw.

Żelatynę rozpuszczamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, po czym dolewamy do ciepłego, przecedzonego wywaru. Całość mieszamy, doprawiamy sokiem z cytryny i odstawiamy do wystygnięcia.

Ostatni etap przygotowania bezglutenowego karpia w galarecie polega na przelaniu około 1/3 wywaru z żelatyną do naczynia, w którym będziemy potem serwować danie podczas naszej Wigilii bez glutenu. Po zastygnięciu żelatyny, układamy w naczyniu kawałki karpia i ponownie odstawiamy do zastygnięcia. Na koniec układamy w naczyniu warzywa, którymi chcielibyśmy ozdobić danie (może to być np. pokrojona w plasterki marchew lub natka pietruszki). Całość zalewamy pozostałą częścią wywaru z żelatyną. Po wystygnięciu, danie wkładamy do lodówki i pozostawiamy tam na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Bezglutenowe makiełki

Makiełki, czyli połączenie dwóch świątecznych składników: łazanek i maku. Danie znane niegdyś głównie w zachodniej Małopolsce, dziś coraz częściej trafia na stoły w całym kraju. Aromat mielonego maku, chrupiące bakalie i tradycyjne łazanki – oto łatwy sposób na przywołanie rodzinnego ducha świąt. Nasze babcie i prababcie używały mąki pszennej, którą bezglutenowcy z powodzeniem zastąpią mieszanką mąk bezglutenowych.

Składniki:

Przygotowanie:

Migdały i mak przesypujemy do dwóch oddzielnych naczyń i zalewamy wrzątkiem. Po ostygnięciu, migdały obieramy, a mak odcedzamy i mielimy. Na patelnię wrzucamy odrobinę masła i podsmażamy na nim orzechy, migdały i pozostałe bakalie. Dolewamy miód, kilka kropel aromatu waniliowego i dosypujemy dwa rodzaje cukru. Wszystko mieszamy, a na koniec łączymy z makiem.

Równocześnie z powstawaniem masy, gotujemy łazanki do miękkości według przepisu na opakowaniu. Następnie przecedzamy je i dodajemy do masy makowej. Wszystkie składniki ostrożnie, ale dokładnie mieszamy ze sobą za pomocą łyżki. Gotowe makiełki podajemy na ciepło.

Skomentuj artykuł

Zobacz artykuły

Zobacz przepisy

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.