Bezglutenowe Boże Narodzenie: 3 przepisy na bezglutenowe pierogi

Trudno wyobrazić sobie polskie Boże Narodzenie bez aromatycznych pierogów z kapustą i pysznymi leśnymi grzybami. Osoby z nietolerancją glutenu nie muszą już rezygnować z kosztowania tych niezwykle charakterystycznych dla naszej tradycji smakołyków. Przygotowanie równie smacznych, w pełni bezglutenowych pierogów jest niemal tak samo proste, jak ulepienie ich ze zwykłej mąki pszennej. Przedstawiamy zatem trzy przepisy na zupełnie inne ciasta bezglutenowe z tym samym esencjonalnym farszem, który doskonale nada się zarówno na pierogi, jak i na wigilijne uszka do czerwonego barszczu.

Bezglutenowe pierogi z mąki gryczanej z kapustą i grzybami

Przygotowując bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami, należy przestrzegać ściśle wszystkich zaleceń zamieszczonych w przepisie. Idealnie czysta stolnica to bezwzględny warunek braku jakiejkolwiek zawartości glutenu w przygotowanych pierogach. Aby ciasto nie rwało się i nie rozklejało, faszeruj wycięte kółeczka i zlepiaj je zanim mąka połączona z gorącą wodą zdąży całkowicie wystygnąć. Przedstawiony przepis nie zawiera również jajek, dlatego jest doskonały nie tylko dla osób z alergią pokarmową, ale także dla wegan i wegetarian.

Składniki na ciasto:

Składniki na farsz: 

  • ½ kg kapusty kiszonej,
  • 120 g grzybów suszonych,
  • 1 cebula,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • pieprz i sól do smaku,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki oleju.

W pierwszej kolejności przygotowujemy farsz z kapustą i grzybami. Suszone grzyby zalewamy niewielką ilością wody i odstawiamy do namoczenia na około pół godziny. Kapustę odciskamy z soku, siekamy i zalewamy wodą, a następnie gotujemy z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego przez około 45 minut. Po ugotowaniu wyjmujemy z niej zioła i odstawiamy ją do ostygnięcia. Grzyby również gotujemy do miękkości, a następnie miksujemy wraz z resztką wody pozostałej po gotowaniu. Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni z masłem i olejem. Wszystkie składniki łączymy razem i odparowujemy ewentualny nadmiar płynów. 

Podczas gdy farsz stygnie, przechodzimy do przygotowania ciasta na pierogi. Mąkę gryczaną przesiewamy wraz z solą do dużej miski, a następnie stopniowo zalewamy niemal wrzącą wodą i mieszamy łyżką. Dodajemy olej i ponownie mieszamy. Kiedy ciasto nie jest już zbyt gorące, energicznie je zagniatamy, formujemy elastyczną, lecz dosyć twardą kulę, którą przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około 15-30 minut. Następnie obsypujemy stolnicę mąką gryczaną i wałkujemy ciasto na około 1-2 mm grubości. Wycinamy kółka, faszerujemy je i zlepiamy. Gotowe pierogi gotujemy przez około 5 minut. Podajemy podsmażone lub polane tłuszczem z prażoną cebulką. 

 alt=

Pierogi bezglutenowe z mąki kukurydzianej

Pierogi bez glutenu przygotowane z mąki kukurydzianej mają niezwykle apetyczny, naturalnie żółty kolor i są bardzo łatwe w zlepianiu. Warto jednak pamiętać, aby faszerować je niewielką ilością posiekanej kapusty z grzybami, aby zapobiec pękaniu ciasta.

Składniki na ciasto:

Szklankę mąki kukurydzianej wsypujemy do głębokiej miski i zalewamy wrzącą wodą. Całość miksujemy do połączenia składników i odstawiamy do przestudzenia. Następnie do gotowej masy dodajemy jajka oraz szczyptę soli i ponownie miksujemy. Wsypujemy pozostałą część mąki i wyrabiamy ciasto mikserem lub dłońmi. Gotowe ciasto wałkujemy na około 2 mm grubości i wycinamy z niego kółeczka, które nadziewamy farszem z wyżej przedstawionego przepisu, zlepiamy i gotujemy przez około 2 minuty od wypłynięcia. 

Pierogi bezglutenowe z mąki ryżowej

Ciasto ryżowe na pierogi jest lekkie, odpowiednio lepkie i neutralne w smaku, w konsystencji przypominające zaś ciasto na pyzy. Jego dużą zaletą jest możliwość dowolnego dosypywania mąki lub dolewania wody w przypadku, kiedy po połączeniu składników okaże się zbyt suche lub zbyt mokre. Ważne jednak, aby nie wałkować go zbyt cienko, gdyż może popękać podczas wypełniania farszem.

Składniki:

Odmierzoną ilość wody zagotuj w garnku z dodatkiem soli i oleju. Zdejmij garnek z ognia, wsyp do wody mąkę ryżową i dokładnie wymieszaj. Skrobię kukurydzianą przesyp do miski, a następnie dodaj do niej płynne ciasto przygotowane w garnku. Całość zagnieć, przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość około 2 mm, wytnij kółeczka, nadziej je farszem z pierwszego przepisu, zlepiaj i gotuj przez około 3-5 minut od momentu wypłynięcia. 

Alergia pokarmowa nie powinna odbierać radości ze spożywania tradycyjnych wigilijnych potraw bożonarodzeniowych. Wypróbuj wszystkie trzy przepisy na stuprocentowo bezglutenowe ciasta z pysznym i aromatycznym farszem z kapusty i grzybów, aby wybrać ten, który najlepiej odpowiada Twoim preferencjom. 

Skomentuj artykuł

Zobacz artykuły

Zobacz przepisy

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.