Pierogi kakaowe z serem i sosem owocowym - przepis
Składniki:
Składniki na sos owocowy:
- 200 g owoców (np. moreli, wiśni, truskawek)
- 2 łyżki miodu/cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka żelatyny + 1 łyżeczka wody
Składniki na farsz serowy:
- 350 g białego sera
- 4 łyżki cukru
- 1 żółtko
Składniki na ciasto pierogowe:
- 200 g naleśnikowo-pierogowej mieszanki BEZGLUTEN
- 1 łyżka kakao (10 g)
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju
- 40 ml ciepłej wody
Przygotowanie
Żelatynę zalej wodą i odstaw. Owoce pokrój w kostkę, umieść w małym garnku, dodaj miód i sok. Gotuj na wolnym ogniu, aż owoce będą miękkie po czym rozdrobnij blenderem. Przetrzyj przez sitko. Do gorącego przecieru dodaj żelatynę i energicznie wymieszaj.
Ser na farsz rozgnieć widelcem i dokładnie wymieszaj z cukrem i żółtkiem. Z mieszanki, kakao, jaj i oleju wyrób ciasto stopniowo dodając wodę do uzyskania pożądanej konsystencji. Ciasto rozwałkuj (podsypując mieszanką), wytnij krążki, nałóż farsz i sklej. Ciasto najlepiej rozwałkuj porcjami, a pozostała część trzymaj pod przykryciem.
Pierogi wrzuć do wrzącej, lekko osolonej wody i gotuj na wolnym ogniu około 10 min. Podawaj z sosem owocowym, bitą śmietaną lub roztopioną czekoladą.