Słodkie przekąski bezglutenowe na przyjęcie urodzinowe Twojego dziecka

Jeśli szykujesz bezglutenowe przyjęcie Twojego dziecka, to jesteś w o wiele lepszej sytuacji niż inni rodzice. Jak to możliwe? Na tradycyjnych imprezach dla maluchów na stole nie może zabraknąć chipsów, ciastek, czekolady czy żelków, które zawierają dużo cukrów i bywają szkodliwe na diecie bezglutenowej. Dlatego rodzice celiaków, mogą przekonać dzieci, że dla ich bezpieczeństwa i zdrowia na przyjęcie urodzinowe przyrządzą własne zdrowsze i bezglutenowe słodkości.

Na początek naturalnie bezglutenowe owoce

Na bezglutenowym przyjęciu urodzinowym dziecka obowiązkowo na stole powinny pojawić się owoce. Po pierwsze są one naturalnie bezglutenowe. Po drugie to bardzo dobra alternatywa dla mniej wartościowych słodkości, a przy okazji taka, która nawodni nasze pociechy, co jest szczególnie istotne w upalne dni. W końcu po trzecie, owoce uratują sytuację, gdy okaże się, że jeden z gości naszego dziecka za sprawą rodziców jest weganinem, nie może jeść słodyczy lub zwyczajnie jest uczulony na laktozę. W związku z tym większość przygotowanych przekąsek będzie dla niego nieodpowiednia.

Jak podać owoce na bezglutenowym przyjęciu? Najlepiej w różnych wariacjach. Można przyrządzić z nich owocową sałatkę lub wyłożyć na paterę bądź talerz w formie owocowych koreczków. W ten sposób dzieci nie będą musiały samodzielnie obierać owoców i przeznaczą czas na to, co lubią najbardziej – zabawę. Warto jednak wyłożyć na stół kilka całych owoców w skórce, by dać maluchom również dostęp do świeżych produktów. Należy przy tym pamiętać, by owocowe kompozycje smakowały dzieciom, należy zadbać o odpowiednią proporcję słodkich owoców typu banan, winogrono, mandarynki oraz kwaśnych jak pomarańcze, grejpfruty, czy kiwi (których może być mniej).

Bezglutenowa przekąska bez pieczenia - trufle z daktyli

Bezglutenowe trufle na urodzinowym przyjęciu mogą okazać się najlepszą przekąską imprezy. Tym bardziej, jeśli swym kształtem i wyglądem będą przypominać czekoladowe kulki. Co więcej, sporządzone na bazie daktyli, staną się zarówno pożywną, jak i zdrową przekąską. Daktyle są na tyle słodkie, że trufle nie będą potrzebowały dodatku cukru, a za sprawą bogatego składu dostarczą wielu witamin oraz salicylanów, które mają działanie przeciwzapalne.

Składniki:

  • 300 g suszonych daktyli
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 150 g orzechów włoskich (zmielonych)
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Wszystkie składniki należy wrzucić do jednego naczynia i zmiksować do gładkiej i klejącej konsystencji, dodając odrobinę wody. Po uzyskaniu odpowiedniej masy należy uformować małe kuleczki. Tak wykonane bezglutenowe trufle daktylowe należy włożyć do lodówki na ok. 2 godziny przed rozpoczęciem przyjęcia.

Bezglutenowe rafaello bez pieczenia

Dla odmiany i utrzymania na stole odpowiedniego kontrastu wobec ciemnych trufli, czas na jasną bezglutenową przekąskę. Mowa tutaj o kokosowych batonach à la rafaello lub bounty. To kolejny słodki przysmak pozbawiony dodatku cukru, w którym można przemycić bogactwo wartości odżywczych. Chociażby z tego względu, że główny składnik to wiórki kokosowe. Zawierają one spore ilości witaminy C, E z grupy B oraz żelazo, magnez czy wapń. Ponadto, to kolejna szybka urodzinowa przekąska bez glutenu, która nie wymaga pieczenia.

Składniki:

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 150 g miodu
  • 50 g oleju kokosowego
  • szczypta soli
  • ekstrakt waniliowy

Wszystkie składniki należy wrzucić do jednego naczynia i zblendować. Małą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią kokosową masę. Dla uzyskania lepszej konsystencji całość warto dodatkowo ugnieść łyżką. Tak przygotowaną kokosową bezglutenową przekąskę należy włożyć do lodówki na godzinę przed rozpoczęciem imprezy. Po wyciągnięciu całość pokroić na niewielkie prostokąty i polać syropem klonowym bez glutenu.

Bezglutenowe biszkopty z nutellą

Ulubioną pastą wielu maluchów jest nutella. To nie tylko ich najlepsze smarowidło do chleba, ale również najlepsza masa do jedzenia łyżką czy do maczania ciastek. Przygotowanie samodzielnie bezglutenowej nutelli może stanowić świetną czekoladową alternatywę na przyjęciu urodzinowym Twojego dziecka. Doskonałym rozwiązaniem będzie postawienie jej obok bezglutenowych biszkoptów bez dodatku cukru i skrobi pszennej, sugerując tym samym, że produkty te stanowią słodki komplet. Mało który gość imprezy przejdzie obok tej przekąski obojętnie.

Składniki:

Daktyle na 15 minut warto zanurzyć w ciepłej wodzie. Dzięki temu zmiękną i łatwiej będzie je zblendować. W tym czasie na rozgrzanej patelni należy podprażyć orzechy. Kiedy zyskają ciemno-brązowy kolor można je przesypać do blendera, w którym należy je razem z kakao i solą zmielić na drobną mączkę. Następnie do środka trzeba dodać resztę składników i blendować na gładką masę. Tak powstały krem należy przełożyć do słoiczka i postawić obok bezglutenowych biszkoptów.

Gotowe słodkie przekąski bezglutenowe dla dzieci

Aby zaoszczędzić czas przy samodzielnym przygotowywaniu słodkości i nie spędzić całego dnia w kuchni, warto sięgnąć również po gotowe przekąski bezglutenowe. Zwłaszcza te, które najbardziej przypominają maluchom tradycyjne słodkości typu delicje, babeczki czy pieguski. Jedzenie na przyjęciu urodzinowym ma być przyjemnością i swego rodzaju ciekawym doznaniem, dlatego warto zadbać o to, by stół był zróżnicowany.

W takim wypadku na imprezie można zaserwować tzw. morelki, czyli bezglutenowe babeczki z nadzieniem morelowym. Dobrze znanym smakiem wśród maluchów będą kruche ciastka z kawałkami czekolady, czyli tzw. chocolatio. Swoich zwolenników z pewnością znajdą również słodkie przekąski bezglutenowe typu delicje, czyli bezglutenowe biszkopty z pomarańczową galaretką w czekoladzie.

Podsumowanie

Przepisów i pomysłów na słodkie przekąski bezglutenowe na przyjęcie urodzinowe dla dzieci jest wiele. Wystarczy poświęcić chwilę czasu, by część z nich przygotować samodzielnie według receptury, a część kupić w sklepie. Dzięki takiemu podejściu stół na bezglutenową imprezę można zastawić naprawdę różnymi smakołykami i to nie tylko słodkimi, ale przy okazji zdrowymi i pożywnymi. Warto zadbać o tę kwestię i pamiętać o tym, że najedzony gość to zadowolony gość.

Skomentuj artykuł

Zobacz artykuły

Zobacz przepisy

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.