Ciasto a’la Snickers bezglutenowe - przepis
Składniki:
Składniki na ciasto:
- 1 kostka masła
- 350 ml mąki domowej BEZLGUTEN
- 4 jajka lub zamiennik jajka BEZGLUTEN
- 150 ml cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia BEZGLUTEN
- 200 ml mleka
Składniki na karmel:
- 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego w puszce
Składniki na masę budyniową:
- 300 ml mleka
- 1 opakowanie budyniu bezglutenowego
- ½ kostki masła
Dodatkowo: pokruszone orzeszki ziemne
Przygotowanie
Przygotowanie. Mleko w puszce wkładamy do garnka, zalewamy wodą 3cm powyżej puszki i gotujemy na wolnym ogniu ok. 2,5-3h.
W tym czasie pieczemy ciasto. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, czekamy 2-3 minuty i mieszamy ponownie. W razie potrzeby dosypujemy więcej mąki. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy i wkładamy do gorącego piekarnika, nagrzanego do 180 stopni na ok. 35 minut. Po wystudzeniu, kroimy na 2-3 części.
Przygotowujemy masę budyniową. Budyń przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, z tym że, zmniejszamy ilość użytego mleka do 300ml. Do gorącej, gęstej już masy dodajemy masło i odstawiamy do wystudzenia.
Gotowe ciasto przekładamy kajmakiem, masą budyniową i warstwą orzeszków. Czynność powtarzamy, dekorując ciasto na górze warstwą orzeszków.
Gotowy torcik wkładamy na min. 12h do lodówki.