3 pomysły na szybkie i lekkie kolacje bezglutenowe

Szybka, bezglutenowa kolacja jest świetną okazją do przyrządzenia posiłku pozbawionego niezdrowych, wysoko przetworzonych składników takich jak gotowe wędliny, sosy, czy warzywa z puszki. W poniższym artykule zaprezentujemy 3 przepisy na dania bezglutenowego, które będą pełne świeżych, naturalnych produktów. I co najważniejsze – przygotujemy je bardzo szybko!

Produkty zawierające gluten

Gluten znajdziemy w niemal wszystkich produktach spożywczych dostępnych aktualnie na rynku. Dlatego bardzo ważne jest odpowiednie planowanie zakupów i świadome wybieranie jak najzdrowszych składników do naszych posiłków. Przede wszystkim pamiętajmy, że nawet jeśli w składzie produktu nie ma glutenu, to może on się znajdować w dodatkach do żywności takich jak syrop glukozowo-fruktozowy, skrobia modyfikowana, aromaty czy glutaminian sodu – czytajmy więc uważnie etykiety i dobrze planujmy listę zakupów.

Produkty bezglutenowe

Do naturalnych produktów spożywczych, które nie zawierają glutenu zaliczamy mięso, owoce morza, jajka, nabiał, rośliny strączkowe, świeże owoce i warzywa, oleje, miód, orzechy i pestki. Co więcej, wiele zbóż pozbawionych jest glutenu, m.in. ryż, kukurydza, proso, czy gryka. Jeśli zaś szukamy gotowych produktów, które na pewno nie zawierają w sobie gluten, sięgajmy po opakowania oznaczone przekreślonym kłosem. Te wszystkie informacje to oczywiście tylko podstawy. Aby lepiej zapoznać się z produktami bezglutenowymi, warto czytać fachową literaturę, my na dobry początek polecamy nasz krótki artykuł o podstawowych zasadach diety bezglutenowej.

Sklep produkty bezglutenowe

Sklep produkty bezglutenowe

Sałatka z makaronem i marynowaną cukinią

Choć dieta bezglutenowa wyklucza stosowanie pszenicy w kuchni, nikt nie powiedział, że należy pożegnać się z makaronami. Na rynku jest coraz więcej makaronów ze zbóż i ziaren pozbawionych glutenu. Poniżej przedstawiamy przepis na szybką sałatkę z makaronem i marynowaną cukinią.

 Składniki:

  • 125 g makaronu bezglutenowego penne
  • 1 mała cukinia
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki pomidorów suszonych
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki oregano
  • szczypta pieprzu
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • bazylia

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Rozpoczynamy od przygotowania marynaty: ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Dodajemy sok z połowy cytryny, 1 łyżkę oliwy z oliwek, oregano, szczyptę soli, szczyptę pieprzu i wszystko dokładnie mieszamy. Wstawiamy wodę na makaron. Cukinię kroimy w 1-centymetrowe plastry, przekładamy do miski z marynatą, mieszamy i odstawiamy na chwilę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy plastry zamarynowanej cukinii. Wstawiamy do piekarnika na około 10-15 minut, do zrumienienia.

Do garnka z gotującą się wodą wsypujemy łyżeczkę soli i wkładamy makaron bezglutenowy penne. Gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie kroimy na pół pomidory koktajlowe i czarne oliwki (bez pestek), a pomidory suszone kroimy w paski. Odcedzamy makaron i wykładamy na dwa talerze. Do makaronu dodajemy pomidory, oliwki, pieczoną cukinię, po garści świeżego szpinaku i bazylii. Posypujemy solą, pieprzem i skrapiamy danie oliwą z oliwek.

Lekka sałatka wiosenna bez glutenu

Odświeżona wersja znanej sałatki jarzynowej, która w pierwotnej wersji jest równie pyszna i bezglutenowa, ale o wiele cięższa. A nasza kolacja ma być zdrowa i lekka. Dlatego proponujemy zamiast majonezu - sos jogurtowy, a świeżość sałatki podkreślą karmelizowane rzodkiewki, awokado i soczysta kolendra.

Składniki na sos:

Składniki na sałatkę:

  • 2 jajka
  • ½ awokado
  • 1 ogórek małosolny
  • 1 szalotka
  • garść świeżej kolendry
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Jajka gotujemy na twardo. W tym czasie przygotowujemy sos jogurtowy – jogurt grecki mieszamy z sokiem wyciśniętym z 1 limonki, solą i pieprzem. Połowę sosu odstawiamy – użyjemy go do kolejnego przepisu. Pół awokado kroimy w dużą kostkę a ogórka małosolnego (razem ze skórką) w małą kosteczkę. Siekamy szalotkę. Jajka, warzywa mieszkamy, rozkładamy na dwóch talerzach, polewamy sosem, posypujemy pieprzem, solą i garścią posiekanej, świeżej kolendry.

Szykujemy karmelizowane rzodkiewki – pęczek rzodkiewek myjemy i kroimy w ćwiartki. Na suchą patelnię wsypujemy łyżkę cukru trzcinowego, podgrzewamy i wrzucamy rzodkiewki. Podgrzewamy je razem z cukrem aż zrobi się z niego karmel. Do rzodkiewek dodajmy łyżkę octu balsamicznego, całość mieszamy i wykładamy na sałatkę.

Bezglutenowe kanapki z łososiem

Kanapki bezglutenowe?! Oczywiście! Klasyka wśród propozycji na kolację może być także w wersji bezglutenowej. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów pieczywa bezglutenowego – od chlebów (jasnych, wieloziarnistych itp.) po bułki, czy bagietki. Takie kanapki, jeśli będziemy dodawać do nich różnorodne, kolorowe składniki, nigdy się nie znudzą. Poniższa propozycja to połączenie łososia, sałaty i sosu jogurtowego.

Składniki:

  • sos jogurtowy
  • 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
  • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
  • Chleb jasny z czarnuszką BEZGLUTEN
  • 1 mała sałata lodowa
  • 100 g plastrów łososia
  • kiełki jarmużu
  • ¼ cytryny
  • pieprz

Sos jogurtowy z przepisu powyżej mieszamy z posiekaną miętą i koperkiem. Na kromkach chleba (po 3 na osobę) układamy poszarpane liście sałaty lodowej a na nich rozkładamy plastry łososia. Kanapki zdobimy kleksami sosu jogurtowego i kiełkami jarmużu, które mają piękną, fioletową barwę. Całość doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem (najlepiej czerwonym) i skrapiamy sokiem wyciśniętym prosto z cytryny.

Powyższe propozycje to tylko kilka przykładów na to, że bezglutenowa kolacja, nasz ostatni posiłek przed snem, może bez problemu być lekkostrawną potrawą, którą szybko przygotujemy po powrocie z pracy. Zachęcamy więc do samodzielnego eksperymentowania w kuchni, korzystając z kilku podstawowych rad: unikajmy potraw smażonych, tłustych i mocno przetworzonych, a także ograniczmy ilość spożywanej soli. Zawsze wybierajmy naturalne i świeże produkty,  które możemy ugotować, upiec a najlepiej – zjeść na surowo.

Skomentuj artykuł

Zobacz artykuły

Zobacz przepisy

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.