Komosa ryżowa (quinoa) - właściwości i zastosowanie

Kiedy ktoś mówi o świętym zbożu Inków, to trzeba wiedzieć, że ma na myśli komosę ryżową. Nie bez przyczyny nadano jej przydomek świętego zboża. Zasłużyła sobie na to swoimi właściwościami, uniwersalnym zastosowaniem i oryginalnym smakiem. Co takiego kryją w sobie ziarna pochodzące z Ameryki Południowej, że sięga po nie chętnie tak wiele osób?

Komosa ryżowa – właściwości i charakterystyka

Quinoa w 90% uprawiana jest w Peru oraz Boliwii i rzadziej można ją spotkać pod nazwą ryż peruwiański. Często wysoko plasuje się w rankingach tzw. superfoods. Są to produkty, które charakteryzują się wyjątkowymi wartościami odżywczymi i z reguły właściwościami antyoksydacyjnymi. Tak jest właśnie w przypadku komosy ryżowej, która jest bogata w witaminy E, D oraz z grupy B. Jest też źródłem wielu minerałów jak cynk, magnez, potas, wapń czy żelazo.

Charakteryzuje się również wysoką zawartością przeciwutleniaczy, które neutralizują rozwój wolnych rodników. Komosa ryżowa stanowi też nieocenione źródło węglowodanów dla osób nietolerujących glutenu oraz zmagających się z problemami układu trawiennego. Z powodu swej lekkostrawności i wysokiej zawartości błonnika poleca się ją kobietom w ciąży i osobom chorym na cukrzycę, gdyż ma niski IG.

Sklep produkty bezglutenowe

Sklep produkty bezglutenowe

Komosa ryżowa a kasza gryczana

Kasza gryczana to jedna z najzdrowszych kasz dostępnych na rynku. Przegrywa jednak w konkurencji z komosą ryżową. Wystarczy spojrzeć na makroskładniki quinoa. Jest ona mniej kaloryczna, co oczywiście ma znaczenie dla osób odchudzających się. Zawiera również więcej białka, które są głównym budulcem naszych mięśni. Ponadto komosa ma 2 razy więcej tłuszczy niż kasza gryczana. Wbrew pozorom jest to bardzo dobra informacja. Kwasy tłuszczowe zawarte w quinoa to korzystne dla zdrowia składniki. Między innymi kwas linolenowy zmniejsza stany zapalne, zapobiega chorobom serca oraz reguluje poziom cholesterolu.

Kolejny argument przemawiający na korzyść komosy to aminokwasy. Quinoa zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czy te, których organizm sam nie syntezuje. W związku z tym jest to dobra wiadomość dla wegan i wegetarian, którzy unikają mięsa. Komosa ryżowa może nie będzie w tym przypadku pełnowartościowym substytutem białka zwierzęcego, ale z pewnością sprawdzi się pod tym względem lepiej niż ryż, czy większość kasz. Należy jednak pamiętać, że dieta powinna być różnorodna i warto w niej stosować różnego rodzaju źródła węglowodanów, białek i tłuszczy.

Odmiany komosy ryżowej – różnice

Quinoa biała, brązowa, czerwona i czarna to najczęściej spotykane odmiany. Rodzaje komosy ryżowej różnią się od siebie w szczególności smakiem oraz konsystencją. Biała ma najmniej wyczuwalny orzechowy aromat i jest delikatna. Po ugotowaniu warto odstawić ją na 10 minut, by wchłonęła więcej wody i jeszcze bardziej napęczniała. Z kolei komosa brązowa, czarna i czerwona mają bardziej wyrazisty smak, a po ugotowaniu są chrupiące i mało nabrzmiałe. Niektórzy producenci oferują w jednym opakowaniu mix wszystkich 4 rodzajów tego zboża.

Komosa ryżowa – jak przygotować?

Pierwszym etapem powinno być przepłukanie komosy ryżowej i zamoczenie jej w wodzie. Co prawda ziarna quinoa zaraz po zebraniu są poddawane obróbce, wówczas usuwane są gorzkie saponiny, jednak nuta goryczy wciąż jest wyczuwalna, a nie każdy ją lubi. Drugi etap to gotowanie komosy, które trwa podobnie, jak w przypadku innych kasz, czy ryżu ok. 10-15 minut.

Gdy quinoa zyska już odpowiednią konsystencję, warto wiedzieć z czym najlepiej ja łączyć. Białą można wykorzystać do zupy w ramach ryżu, czy makaronu. Sprawdzi się również, jako źródło węglowodanów do głównych dań mięsnych oraz warzywnych. Jej uniwersalny smak pasuje także do słodkich potraw. W tej kwestii może zastąpić poranną owsiankę z owocami lub można ją dodać do puddingu. Komosy kolorowe natomiast z racji swej chrupkości najchętniej podawane są na zimno. Stosuje się je często w różnego rodzaju sałatkach oraz jako składnik dekoracyjny.

Podsumowanie

Warto zauważyć kilka istotnych powodów, dla których warto na stałe włączyć komosę ryżową do swojego jadłospisu. Dla osób z celiakią i nietolerancją glutenu jest to oczywiście fakt, że quinoa jest produktem bezglutenowym. Ponadto stanowi ona źródło węglowodanów, które przy okazji uzupełnia niedobory białka i aminokwasów egzogennych. Ma wysoka zawartość błonnika, co usprawnia trawienie i odchudzanie. Z kolei niski indeks glikemiczny wspomaga profilaktykę cukrzycy, chorób serca i nowotworów.

Skomentuj artykuł

Zobacz artykuły

Zobacz przepisy

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.