Przyprawy w diecie bezglutenowej - wszystko, co warto wiedzieć
Witalność i niepowtarzalny aromat to główne zalety przypraw. Jednak czy wiemy, że czosnek granulowany to nie zawsze czysty czosnek? Podobnie jest w przypadku innych przypraw. Jeśli nie tolerujemy glutenu, powinniśmy wiedzieć jakie przyprawy w diecie bezglutenowej stosować.
Gluten w przyprawach
Granulowany czosnek, mielona papryka, pieprz mielony, oregano, bazylia, tymianek to najpopularniejsze przyprawy znajdujące się na pułkach polskich kuchni. O ile czytamy etykiety opakowań mięs, wędlin, serów, czy sałatek, o tyle na przyprawy nie zwracamy większej uwagi. Po prostu wrzucamy do koszyka, z przekonaniem, że wybraliśmy czystą czerwoną paprykę. Błąd.
Przy następnych zakupach spójrz na tył opakowania, a dowiesz się, że czosnek może zawierać m.in.: seler, zboża zawierające gluten, jaja, mleko, gorczycę, orzeszki ziemne, sezam, soję. Jeśli nie tolerujesz glutenu, powyższa lista składników nie jest pożądana w twoim jadłospisie.
Zanieczyszczone przyprawy a dieta bezglutenowa
Nawet niewielka ilość glutenu w sproszkowanej przyprawie może być niebezpieczna w skutkach dla osoby restrykcyjnie stosującej dietę bezglutenową. Gluten może dostać się nieświadomie do jednorodnej przypraw podczas procesu produkcji. Jak to możliwe? Producenci wytwarzający różnorakie produkty są narażeni na przenoszenie się glutenu po zakładzie. Czasem może to się stać przez nieuwagę, czasem przez stosowanie tej samej taśmy do wyrobu glutenowego i bezglutenowego.
Mieszanki przypraw i fixy w diecie bezglutenowej
Idziesz na łatwiznę w kuchni przez gotowe fixy i mieszanki? Przyprawy do gyrosa, panierki do ryb, czy sosy bolognese lub 4 sery to często wzorcowe i zamierzone źródła glutenu. W ich składzie oprócz wielu aromatycznych przypraw odnajdziemy również odradzaną na diecie bezglutenowej mąkę pszenną. Ponadto fixy nie należą do najzdrowszych sposobów na gotowanie. Są również źródłem sporych ilości soli, cukru, barwników oraz słynnego wzmacniacza E621, czyli glutaminianu sodu, jak sama nazwa wskazuje pochodnego glutenu.
Naturalne edycje mieszanek i fixów bez sztucznych barwników i glutaminianu sodu z pozoru budzą zaufanie. Jednak w przypadku nietolerancji glutenu, nie warto ryzykować. Te w swoim składzie też często zawierają mąkę pszenną oraz skrobię. Dlatego, jeśli chcemy iść na łatwiznę, to wcześniej sprawdźmy skład produktu.
Zaskakujące wyniki badań - znane marki przypraw a gluten
Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej przebadało przyprawy popularnych marek na obecność glutenu. Pod uwagę brano m.in. Prymat, Kotanyi, Kamis, Tesco. Określone serie produktów tych firm nie zawierały glutenu mimo ostrzeżenia, że może on jednak występować. W przypadku mielonej kolendry z firmy Dary Natury potwierdzono istotne stężenie glutenu powyżej 50 ppm. Warto zaznaczyć, że opakowanie nie informowało w żaden sposób o takiej możliwości. Z kolei przy marce Lastello, która informowała, że jej wafle są bezglutenowe, odkryto, że są glutenowe.
Nic dziwnego, że takie rozbieżności mają miejsce, gdy firmy oferują jednocześnie produkty glutenowe i bezglutenowe. Powyższe przykłady świadczą o tym, że nie można być pewnym obecności glutenu w określonych wytworach. Badania były przeprowadzane na konkretnej serii, dlatego nie każda mielona kolendra Darów Natury będzie zawierała gluten. Jednak czy warto ryzykować?
Jakie przyprawy na diecie bezglutenowej wybierać?
Jeśli wiemy, że dana marka przypraw ma szeroką gamę produktów, warto zapoznać się z informacjami na opakowaniu. Upewnijmy się, czy producent dopuszcza możliwość przedostania się glutenu do tego produktu, czy też gwarantuje, że jest to produkt w 100% bez glutenu. W związku z tym warto korzystać z produktów firm prowadzących monoprodukcję i specjalizujących się w wyrobach bezglutenowych.
Przykładem jest firma BEZGLUTEN, która specjalizuje się w produkcji wyrobów bez glutenu. Na każdym swoim produkcie ma certyfikowany znaczek przekreślonego kłosa. Podobnie w przypadku przypraw, mieszanek i sosów. Zamiast mąki pszennej i skrobi marka używa mąki kukurydzianej, skrobi pszennej bezglutenowej oraz skrobi kukurydzianej. Dodatkowym atutem jest to, że niektóre produkty pochodzą z kontrolowanych upraw ekologicznych.
Rodzaje przypraw w diecie bezglutenowej
Wśród ofert bezglutenowych producentów – takich jak nasza firma BEZGLUTEN, znaleźć można wiele przypraw. Także i te najbardziej popularne wśród konsumentów:
Dostępne są również różnego rodzaju aromatyczne mieszanki oraz chrupiące panierki do mięs i ryb bez wzmacniaczy smaku.
Dzięki tym właśnie rozwiązaniom bezglutenowa kuchnia nie musi być nudna. Tak skomponowane mieszanki przypraw pomagają w przygotowaniu, osobom będącym na diecie bezglutenowej, wielu aromatycznych potraw.
POLECANE PRODUKTY:
Bezglutenowe przyprawy na grilla
Mogą one okazać się też bezcenne np. podczas letniego grillowania. Idealnym rozwiązaniem jest tu: Grill mix (zawierający m.in. cebulę, czosnek, gałkę muszkatołową, gorczycę, kolendrę, majeranek, paprykę ostrą i pieprz czarny), który w pełni umożliwia cieszenie się aromatycznym mięsem pozbawionym glutenu. Istnieją też takie mieszanki jak, przyprawa do ziemniaków (w jej skład wchodzi m.in. cebula, chili, cząber, czosnek, gorczyca, kolendra, koperek, kminek, papryka, pieprz czarny i rozmaryn), czy przyprawa warzywna (zawiera m.in. cebulę, koper, kurkumę, marchew, pasternak, pietruszkę, por i seler), które pomogą wzmocnić na co dzień smaki dań oraz nadać im jeszcze ciekawszych walorów aromatycznych.
Podsumowanie
Bezglutenowa dieta nie musi być nudna. Eksperymentujmy w kuchni i przeganiajmy w smaku potrawy tradycyjne (glutenowe). Pochwalmy się rodzinie i znajomym, że przyprawy a dieta bezglutenowa to relacja sojuszu. Kuchnia bezglutenowa może być równie aromatyczna i smaczna. Przygotujmy apetyczne dania obiadowe, a także urozmaićmy letnie grillowe przyjęcie o smaczne bezglutenowe specjały mięsne oraz warzywne. Mieszanki bezglutenowe nie zawierają wzmacniaczy smaku, a swoje walory aromatyczne zawdzięczają odpowiedniej kompozycji naturalnych składników.
Skomentuj artykuł