Ciasto a’la Snickers bezglutenowe

Składniki:

Składniki na ciasto:

Składniki na karmel:

  • 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego w puszce

Składniki na masę budyniową:

  • 300 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu bezglutenowego
  • ½ kostki masła

Dodatkowo: pokruszone orzeszki ziemne

Przygotowanie

Przygotowanie. Mleko w puszce wkładamy do garnka, zalewamy wodą 3cm powyżej puszki i gotujemy na wolnym ogniu ok. 2,5-3h. 

W tym czasie pieczemy ciasto. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, czekamy 2-3 minuty i mieszamy ponownie. W razie potrzeby dosypujemy więcej mąki. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy i wkładamy do gorącego piekarnika, nagrzanego do 180 stopni na ok. 35 minut. Po wystudzeniu, kroimy na 2-3 części.

Przygotowujemy masę budyniową. Budyń przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, z tym że, zmniejszamy ilość użytego mleka do 300ml. Do gorącej, gęstej już masy dodajemy masło i odstawiamy do wystudzenia.

Gotowe ciasto przekładamy kajmakiem, masą budyniową i warstwą orzeszków. Czynność powtarzamy, dekorując ciasto na górze warstwą orzeszków. 

Gotowy torcik wkładamy na min. 12h do lodówki. 

Zobacz inne przepisy

Zobacz artykuły

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.