Przepis na makaron bezglutenowy z pieczarkami w sosie beszamelowym

Składniki:

Składniki - makaron:

Składniki - sos:

  • 300 ml mleka roślinnego np. sojowego
  •  2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki mąki ryżowej BEZGLUTEN
  • 1 łyżeczka oliwy truflowej
  • 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  •  1/3 łyżeczki kurkumy

Przygotowanie

Przepis opracowany przez Atelier Smaku:

W głębokiej patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy pokrojoną w kostkę pieczarkę oraz makaron kukurydziany. Cały czas mieszając podsmażamy przez chwilę. Gdy pieczarka lekko zmięknie, wlewamy zagotowaną wodę. Zmniejszamy temperaturę palnika, mieszamy i przykrywamy, aby makaron mógł wchłonąć wodę. W małym rondelku rozgrzewamy olej kokosowy na sos beszamelowy i dodajemy do niego mąkę ryżową. Całość dokładnie mieszamy, wrzucamy przyprawy, ponownie mieszamy i powoli wlewamy mleko, cały czas mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Na sam koniec dodajemy oliwę truflową i ewentualnie dosalamy.

Jeśli konsystencja sosu będzie zbyt gęsta, możemy dodać trochę więcej mleka, jeżeli będzie zbyt rzadka, możemy odrobinę odparować. Z patelni zdejmujemy pokrywkę i sprawdzamy, czy makaron wchłonął wodę. Jeżeli tak, to mieszamy go jeszcze raz i wykładamy na talerze, polewamy sosem beszamelowym i posypujemy marynowanym pieprzem oraz dekorujemy natką pietruszki. Smacznego i na zdrowie!

Zobacz inne przepisy

Zobacz artykuły

As a trustworthy replica watches manufacturer, we have won the support of other countries and aware of the urgent needs of our customers, we ensure high logistics standards and make every effort to ensure that deliveries reach every destination on time.
Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.