Pizza niskobiałkowa PKU - przepis na pizzę
Składniki:
- 250 g Multi Mix - uniwersalna mieszanka niskobiałkowa
- 25 g świeżych drożdży
- 3 g cukru
- 2 g soli
- 130 g ciepłej wody
- 1 łyżka oleju
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich
Przygotowanie
Drożdże wymieszać w kubku z cukrem i odrobiną wody, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę wsypać do miski, dodać sól, olej, rozczyn z drożdży oraz resztę ciepłej wody.
Wyrobić ciasto na jednolitą masę, a następnie rozwałkować na cienki okrągły placek.
Ułożyć na posmarowanej olejem blaszce.
Ciasto posmarować przecierem pomidorowym lub ketchupem.
Na ciasto nakładać dodatki według uznania ( pieczarki, papryka czerwona i żółta, pomidor).
Wierzch pizzy można polać zamiennikiem jajka (dwie łyżeczki zamiennika wymieszać z 40 g wody).
Piec w nagrzanym piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 stopni C.