Przepis na bezglutenowe racuchy z gruszką

20 min.
Czas
przygotowania
4-5
ilość
porcji
średnie
Skala
trudności

Składniki:

 

Składniki na 4-5 racuchy:

  • 100ml ekstra uniwersalnej mieszanki BEZGLUTEN
  • 100ml mąki jaglanej
  • 100-150ml mleka
  • 1 średnia, obrana i starta obieraczką do warzyw gruszka
  • 1 jajko
  • Masło klarowane lub olej do smażenia
  • Cukier puder do dekoracji

20 min.
Czas
przygotowania
4-5
ilość
porcji
średnie
Skala
trudności

Przygotowanie

Jajko roztrzepujemy w misce z mlekiem, dodajemy mąki oraz paski z gruszek. Czekamy kilka minut i ponownie mieszamy. W razie potrzeby dodajemy więcej mleka. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, a następnie łyżką wykładamy porcje ciasta, formując dowolny kształt. Każdy racuch spłaszczamy lekko łyżką. Smażymy na średnim ogniu z obu stron, do uzyskania złotego koloru.
Gorące racuchy posypujemy cukrem pudrem i podajemy na stół.
Smacznego!

Zobacz inne przepisy

Zobacz artykuły

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.