Torcik cytrynowy z kardamonem

45 min.
Czas
przygotowania
8-10
ilość
porcji
trudne
Skala
trudności

Składniki:

 

Składniki na biszkopt:


Składniki na galaretkę:

  • 1 torebka galaretki pomarańczowej BEZGLUTEN
  • 300 ml gorącej wody
  • 1 pomarańcz
  • 100ml serka homogenizowanego o smaku naturalnym

 

Składniki na masę budyniową:

  • 500ml mleka
  • Jedna, wydrążona laska wanilii
  • 3 łyżki miodu
  • 100-150ml mąki jaglanej
  • Sok z 1 cytryny
  • ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 łyżka masła klarowanego


Dodatkowo: starta skórka z cytryny, listki mięty do dekoracji.

 

 

 

45 min.
Czas
przygotowania
8-10
ilość
porcji
trudne
Skala
trudności

Przygotowanie

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywną masę, a następnie mieszamy delikatnie z żółtkami, mieszanką Multi Mix i przekładamy do tortownicy. Pieczemy w 180 stopniach ok. 35-40 minut.

Kiedy biszkopt ostygnie, kroimy go na 2 części i każdą część skraplamy wodą z cytryną. Jedną warstwę wkładamy do tortownicy.

Przygotowujemy galaretkę. Proszek z torebki mieszamy z gorącą wodą i pokrojonymi pomarańczami, a następnie z serkiem. Tak przygotowaną galaretkę wykładamy od razu na pierwszy blat biszkoptu w tortownicy.

Przygotowujemy masę budyniową. Wszystkie składniki wkładamy do garnuszka i podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając. Kiedy masa zgęstnieje, wylewamy połowę na galaretkę, przykrywamy drugą częścią biszkoptu i rozsmarowujemy na niej drugą część masy.

Wierzch tortu posypujemy skórką cytrynową a następnie wkładamy na 12h do lodówki. Ozdabiamy listkami świeżej mięty.

Zobacz inne przepisy

Zobacz artykuły

As a trustworthy replica watches manufacturer, we have won the support of other countries and aware of the urgent needs of our customers, we ensure high logistics standards and make every effort to ensure that deliveries reach every destination on time.
Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.