3 pomysły na szybkie i lekkie kolacje bezglutenowe

Szybka, bezglutenowa kolacja jest świetną okazją do przyrządzenia posiłku pozbawionego niezdrowych, wysoko przetworzonych składników takich jak gotowe wędliny, sosy, czy warzywa z puszki. W poniższym artykule zaprezentujemy 3 przepisy na dania bezglutenowego, które będą pełne świeżych, naturalnych produktów. I co najważniejsze – przygotujemy je bardzo szybko!

Produkty zawierające gluten

Gluten znajdziemy w niemal wszystkich produktach spożywczych dostępnych aktualnie na rynku. Dlatego bardzo ważne jest odpowiednie planowanie zakupów i świadome wybieranie jak najzdrowszych składników do naszych posiłków. Przede wszystkim pamiętajmy, że nawet jeśli w składzie produktu nie ma glutenu, to może on się znajdować w dodatkach do żywności takich jak syrop glukozowo-fruktozowy, skrobia modyfikowana, aromaty czy glutaminian sodu – czytajmy więc uważnie etykiety i dobrze planujmy listę zakupów.

Produkty bezglutenowe

Do naturalnych produktów spożywczych, które nie zawierają glutenu zaliczamy mięso, owoce morza, jajka, nabiał, rośliny strączkowe, świeże owoce i warzywa, oleje, miód, orzechy i pestki. Co więcej, wiele zbóż pozbawionych jest glutenu, m.in. ryż, kukurydza, proso, czy gryka. Jeśli zaś szukamy gotowych produktów, które na pewno nie zawierają w sobie gluten, sięgajmy po opakowania oznaczone przekreślonym kłosem. Te wszystkie informacje to oczywiście tylko podstawy. Aby lepiej zapoznać się z produktami bezglutenowymi, warto czytać fachową literaturę, my na dobry początek polecamy nasz krótki artykuł o podstawowych zasadach diety bezglutenowej.

Sklep produkty bezglutenowe

Sklep produkty bezglutenowe

Sałatka z makaronem i marynowaną cukinią

Choć dieta bezglutenowa wyklucza stosowanie pszenicy w kuchni, nikt nie powiedział, że należy pożegnać się z makaronami. Na rynku jest coraz więcej makaronów ze zbóż i ziaren pozbawionych glutenu. Poniżej przedstawiamy przepis na szybką sałatkę z makaronem i marynowaną cukinią.

 Składniki:

  • 125 g makaronu bezglutenowego penne
  • 1 mała cukinia
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki pomidorów suszonych
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki oregano
  • szczypta pieprzu
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • bazylia

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Rozpoczynamy od przygotowania marynaty: ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Dodajemy sok z połowy cytryny, 1 łyżkę oliwy z oliwek, oregano, szczyptę soli, szczyptę pieprzu i wszystko dokładnie mieszamy. Wstawiamy wodę na makaron. Cukinię kroimy w 1-centymetrowe plastry, przekładamy do miski z marynatą, mieszamy i odstawiamy na chwilę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy plastry zamarynowanej cukinii. Wstawiamy do piekarnika na około 10-15 minut, do zrumienienia.

Do garnka z gotującą się wodą wsypujemy łyżeczkę soli i wkładamy makaron bezglutenowy penne. Gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie kroimy na pół pomidory koktajlowe i czarne oliwki (bez pestek), a pomidory suszone kroimy w paski. Odcedzamy makaron i wykładamy na dwa talerze. Do makaronu dodajemy pomidory, oliwki, pieczoną cukinię, po garści świeżego szpinaku i bazylii. Posypujemy solą, pieprzem i skrapiamy danie oliwą z oliwek.

Lekka sałatka wiosenna bez glutenu

Odświeżona wersja znanej sałatki jarzynowej, która w pierwotnej wersji jest równie pyszna i bezglutenowa, ale o wiele cięższa. A nasza kolacja ma być zdrowa i lekka. Dlatego proponujemy zamiast majonezu - sos jogurtowy, a świeżość sałatki podkreślą karmelizowane rzodkiewki, awokado i soczysta kolendra.

Składniki na sos:

Składniki na sałatkę:

  • 2 jajka
  • ½ awokado
  • 1 ogórek małosolny
  • 1 szalotka
  • garść świeżej kolendry
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Jajka gotujemy na twardo. W tym czasie przygotowujemy sos jogurtowy – jogurt grecki mieszamy z sokiem wyciśniętym z 1 limonki, solą i pieprzem. Połowę sosu odstawiamy – użyjemy go do kolejnego przepisu. Pół awokado kroimy w dużą kostkę a ogórka małosolnego (razem ze skórką) w małą kosteczkę. Siekamy szalotkę. Jajka, warzywa mieszkamy, rozkładamy na dwóch talerzach, polewamy sosem, posypujemy pieprzem, solą i garścią posiekanej, świeżej kolendry.

Szykujemy karmelizowane rzodkiewki – pęczek rzodkiewek myjemy i kroimy w ćwiartki. Na suchą patelnię wsypujemy łyżkę cukru trzcinowego, podgrzewamy i wrzucamy rzodkiewki. Podgrzewamy je razem z cukrem aż zrobi się z niego karmel. Do rzodkiewek dodajmy łyżkę octu balsamicznego, całość mieszamy i wykładamy na sałatkę.

Bezglutenowe kanapki z łososiem

Kanapki bezglutenowe?! Oczywiście! Klasyka wśród propozycji na kolację może być także w wersji bezglutenowej. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów pieczywa bezglutenowego – od chlebów (jasnych, wieloziarnistych itp.) po bułki, czy bagietki. Takie kanapki, jeśli będziemy dodawać do nich różnorodne, kolorowe składniki, nigdy się nie znudzą. Poniższa propozycja to połączenie łososia, sałaty i sosu jogurtowego.

Składniki:

  • sos jogurtowy
  • 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
  • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
  • Chleb jasny z czarnuszką BEZGLUTEN
  • 1 mała sałata lodowa
  • 100 g plastrów łososia
  • kiełki jarmużu
  • ¼ cytryny
  • pieprz

Sos jogurtowy z przepisu powyżej mieszamy z posiekaną miętą i koperkiem. Na kromkach chleba (po 3 na osobę) układamy poszarpane liście sałaty lodowej a na nich rozkładamy plastry łososia. Kanapki zdobimy kleksami sosu jogurtowego i kiełkami jarmużu, które mają piękną, fioletową barwę. Całość doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem (najlepiej czerwonym) i skrapiamy sokiem wyciśniętym prosto z cytryny.

Powyższe propozycje to tylko kilka przykładów na to, że bezglutenowa kolacja, nasz ostatni posiłek przed snem, może bez problemu być lekkostrawną potrawą, którą szybko przygotujemy po powrocie z pracy. Zachęcamy więc do samodzielnego eksperymentowania w kuchni, korzystając z kilku podstawowych rad: unikajmy potraw smażonych, tłustych i mocno przetworzonych, a także ograniczmy ilość spożywanej soli. Zawsze wybierajmy naturalne i świeże produkty,  które możemy ugotować, upiec a najlepiej – zjeść na surowo.

Skomentuj artykuł

Zobacz artykuły

Zobacz przepisy

As a trustworthy replica watches manufacturer, we have won the support of other countries and aware of the urgent needs of our customers, we ensure high logistics standards and make every effort to ensure that deliveries reach every destination on time.
Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.