Bezglutenowe Boże Narodzenie: 3 przepisy na bezglutenowe pierogi

Trudno wyobrazić sobie polskie Boże Narodzenie bez aromatycznych pierogów z kapustą i pysznymi leśnymi grzybami. Osoby z nietolerancją glutenu nie muszą już rezygnować z kosztowania tych niezwykle charakterystycznych dla naszej tradycji smakołyków. Przygotowanie równie smacznych, w pełni bezglutenowych pierogów jest niemal tak samo proste, jak ulepienie ich ze zwykłej mąki pszennej. Przedstawiamy zatem trzy przepisy na zupełnie inne ciasta bezglutenowe z tym samym esencjonalnym farszem, który doskonale nada się zarówno na pierogi, jak i na wigilijne uszka do czerwonego barszczu.

Bezglutenowe pierogi z mąki gryczanej z kapustą i grzybami

Przygotowując bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami, należy przestrzegać ściśle wszystkich zaleceń zamieszczonych w przepisie. Idealnie czysta stolnica to bezwzględny warunek braku jakiejkolwiek zawartości glutenu w przygotowanych pierogach. Aby ciasto nie rwało się i nie rozklejało, faszeruj wycięte kółeczka i zlepiaj je zanim mąka połączona z gorącą wodą zdąży całkowicie wystygnąć. Przedstawiony przepis nie zawiera również jajek, dlatego jest doskonały nie tylko dla osób z alergią pokarmową, ale także dla wegan i wegetarian.

Składniki na ciasto:

Składniki na farsz: 

  • ½ kg kapusty kiszonej,
  • 120 g grzybów suszonych,
  • 1 cebula,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • pieprz i sól do smaku,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki oleju.

W pierwszej kolejności przygotowujemy farsz z kapustą i grzybami. Suszone grzyby zalewamy niewielką ilością wody i odstawiamy do namoczenia na około pół godziny. Kapustę odciskamy z soku, siekamy i zalewamy wodą, a następnie gotujemy z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego przez około 45 minut. Po ugotowaniu wyjmujemy z niej zioła i odstawiamy ją do ostygnięcia. Grzyby również gotujemy do miękkości, a następnie miksujemy wraz z resztką wody pozostałej po gotowaniu. Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni z masłem i olejem. Wszystkie składniki łączymy razem i odparowujemy ewentualny nadmiar płynów. 

Podczas gdy farsz stygnie, przechodzimy do przygotowania ciasta na pierogi. Mąkę gryczaną przesiewamy wraz z solą do dużej miski, a następnie stopniowo zalewamy niemal wrzącą wodą i mieszamy łyżką. Dodajemy olej i ponownie mieszamy. Kiedy ciasto nie jest już zbyt gorące, energicznie je zagniatamy, formujemy elastyczną, lecz dosyć twardą kulę, którą przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około 15-30 minut. Następnie obsypujemy stolnicę mąką gryczaną i wałkujemy ciasto na około 1-2 mm grubości. Wycinamy kółka, faszerujemy je i zlepiamy. Gotowe pierogi gotujemy przez około 5 minut. Podajemy podsmażone lub polane tłuszczem z prażoną cebulką. 

Sklep produkty bezglutenowe

Sklep produkty bezglutenowe

Pierogi bezglutenowe z mąki kukurydzianej

Pierogi bez glutenu przygotowane z mąki kukurydzianej mają niezwykle apetyczny, naturalnie żółty kolor i są bardzo łatwe w zlepianiu. Warto jednak pamiętać, aby faszerować je niewielką ilością posiekanej kapusty z grzybami, aby zapobiec pękaniu ciasta.

Składniki na ciasto:

Szklankę mąki kukurydzianej wsypujemy do głębokiej miski i zalewamy wrzącą wodą. Całość miksujemy do połączenia składników i odstawiamy do przestudzenia. Następnie do gotowej masy dodajemy jajka oraz szczyptę soli i ponownie miksujemy. Wsypujemy pozostałą część mąki i wyrabiamy ciasto mikserem lub dłońmi. Gotowe ciasto wałkujemy na około 2 mm grubości i wycinamy z niego kółeczka, które nadziewamy farszem z wyżej przedstawionego przepisu, zlepiamy i gotujemy przez około 2 minuty od wypłynięcia. 

Pierogi bezglutenowe z mąki ryżowej

Ciasto ryżowe na pierogi jest lekkie, odpowiednio lepkie i neutralne w smaku, w konsystencji przypominające zaś ciasto na pyzy. Jego dużą zaletą jest możliwość dowolnego dosypywania mąki lub dolewania wody w przypadku, kiedy po połączeniu składników okaże się zbyt suche lub zbyt mokre. Ważne jednak, aby nie wałkować go zbyt cienko, gdyż może popękać podczas wypełniania farszem.

Składniki:

Odmierzoną ilość wody zagotuj w garnku z dodatkiem soli i oleju. Zdejmij garnek z ognia, wsyp do wody mąkę ryżową i dokładnie wymieszaj. Skrobię kukurydzianą przesyp do miski, a następnie dodaj do niej płynne ciasto przygotowane w garnku. Całość zagnieć, przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość około 2 mm, wytnij kółeczka, nadziej je farszem z pierwszego przepisu, zlepiaj i gotuj przez około 3-5 minut od momentu wypłynięcia. 

Alergia pokarmowa nie powinna odbierać radości ze spożywania tradycyjnych wigilijnych potraw bożonarodzeniowych. Wypróbuj wszystkie trzy przepisy na stuprocentowo bezglutenowe ciasta z pysznym i aromatycznym farszem z kapusty i grzybów, aby wybrać ten, który najlepiej odpowiada Twoim preferencjom. 

Skomentuj artykuł

Zobacz artykuły

Zobacz przepisy

As a trustworthy replica watches manufacturer, we have won the support of other countries and aware of the urgent needs of our customers, we ensure high logistics standards and make every effort to ensure that deliveries reach every destination on time.
Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.