6 pomysłów na szybki obiad z makaronem kukurydzianym
Makaron w codziennej diecie to jedno z głównych źródeł węglowodanów. Wyróżnia się wiele jego rodzajów, a jednym z nich jest naturalnie bezglutenowy makaron kukurydziany. Doskonały nie tylko dla osób na diecie bezglutenowej, ale też dla diabetyków. Jest lekkostrawny i nie podnosi gwałtownie stężenia glukozy we krwi. Ponadto jest źródłem witamin np. A, B, czy E oraz błonnika. Warto włączyć go do swojej diety i sprawdzić kilka przepisów na szybki obiad z makaronem kukurydzianym.
Makaron kukurydziany po meksykańsku
Makaron kukurydziany doskonale sprawdzi się w ostrych daniach w połączeniu z mięsem. Stąd też pomysł na jego wydanie w wersji meksykańskiej.
Składniki (na 2 porcje):
- 100 g Makaronu kukurydzianego Penne BEZGLUTEN
- 150 g mięsa mielonego wołowego
- 50 g kukurydzy konserwowej
- 50 g fasolki czarnej konserwowej
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryka
- 1 papryczka chilli
- 100 ml passaty pomidorowej
- ½ opakowania pomidorów z puszki (krojonych)
- Papryka słodka mielona bezglutenowa BEZGLUTEN
- Pieprz czarny mielony bezglutenowy BEZGLUTEN
- Czosnek granulowany bezglutenowy BEZGLUTEN
Na początku należy ugotować makaron. W tym czasie na patelnię można przełożyć mięso mielone – najlepiej wołowe. Następnie w kostkę należy pokroić paprykę, cebulę, czosnek i papryczkę chili i dodać je do mięsa. Całość można delikatnie podlać wodą, by warzywa bardziej zmiękły. Na końcu wlać do warzyw pomidorową passatę i dodać pomidory z puszki (krojone) oraz konserwową kukurydzę i czarną fasolę.
Istotne są przyprawy. Zwolennicy ostrych smaków mogą doprawić danie pieprzem i ostrą papryką. Z kolei fani łagodniejszych smaków granulowanym czosnkiem i słodką papryką. Teraz wystarczy odcedzić ugotowany makaron (najlepiej al dente) i wyłożyć go na talerz. Kolejno na wierzch nałożyć porcję mięsa i warzyw z patelni i przyozdobić świeżą pietruszką.
Makaron kukurydziany z grillowanymi warzywami (sezonowymi)
Poszczególne warzywa i owoce mają swoje sezony, w których cieszą się szczególną dorodnością i popularnością. Warto więc korzystać z tych okresów i sięgać po tego rodzaju produkty. Latem jednymi z najchętniej wybieranych warzyw są cukinia i fasolka szparagowa. Ich odpowiednie przyrządzenie pozwoli przygotować szybkie, pożywne, a przede wszystkim smaczne danie.
Składniki (na 2 porcje):
- 100 g Makaronu kukurydzianego Fusilli BEZGLUTEN
- 200 g fasolki szparagowej
- 1 cukinia
- 50 g sera koziego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ pęczka bazylii
- Pieprz czarny mielony bezglutenowy BEZGLUTEN
Do gotującej się wody należy wrzucić kukurydziany makaron. Cukinię i fasolkę szparagową należy opłukać i przyciąć ich końce. Cukinię pokroić w talarki ok. 0,5 cm. Fasolkę należy wrzucić na wrzątek i gotować przez 4 minuty. Kolejno warzywa oprószyć pieprzem, natrzeć czosnkiem i oliwą z oliwek, a następnie wyłożyć na grilla na folii aluminiowej lub na grillową patelnię. Później grillujące się warzywa posypać kozim serem i tymiankiem. Zdjąć je po kilku minutach, gdy zmiękną i zarumienią się. Na talerzu udekorować całość listkami świeżej bazylii.
Makaron kukurydziany z sosem śmietanowo-serowym
Jednym z najszybszych sposobów przygotowania obiadu jest podanie makaronu z sosem. Podczas przyrządzania tego dania należy zadbać jednak o szczegóły, tak by dorównywało ono swym smakiem i konsystencją nawet bardziej czasochłonnym potrawom.
Składniki (na 2 porcje):
- 100 g Makaronu kukurydzianego Penne BEZGLUTEN
- 50 g sera żółtego
- 20 g sera pleśniowego
- 150 ml śmietany 18%
- ½ cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka Mąki kukurydzianej BEZGLUTEN
- 200 g pomidorków koktajlowych (lub cherry)
- Pieprz czarny mielony bezglutenowy BEZGLUTEN
- 2 gałązki kopru
Makaron należy ugotować w osolonej wodzie. Warto wybrać makaron kukurydziany typu penne tzw. rurki. Dzięki temu sos wypełni jego środek i stanie się nadzieniem. Na patelni należy rozgrzać masło i zarumienić na nim pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Teraz trzeba zmniejszyć ogień i wlać na patelnię śmietankę. Do całości dodać trochę mąki bezglutenowej (np. kukurydzianej) i wymieszać. Na patelnię dodać starty ser żółty i pokrojony w plastry pleśniowy. Sos mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Gdy będzie gotowy można do niego przełożyć makaron i wymieszać (najlepiej al dente). Po wyłożeniu porcji na talerz - bezpośrednio dodać pomidorki koktajlowe i całość posypać świeżym koprem.
POLECANE PRODUKTY:
Makaron kukurydziany z pesto i szparagami
Kolejna odsłona szybkiego i smacznego obiadu z bezglutenowym makaronem to wersja na zielono, czyli z bazyliowym pesto i świeżymi szparagami. Warto skorzystać z tego warzywa, tym bardziej że na sklepowych półkach pojawia się ono jedynie latem. W przypadku tego dania, pesto warto przygotować samemu, gdyż te gotowe często zagęszczane są mąką pszenną i zawierają gluten.
Składniki (na 2 porcje):
- 100 g Makaronu kukurydzianego Macaronii BEZGLUTEN
- 250 g zielonych szparagów
- ½ pęczka bazylii
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka prażonych ziaren słonecznika
- Pieprz czarny mielony bezglutenowy BEZGLUTEN
Makaron należy wrzucić do wrzątku i gotować według przepisu na opakowaniu. Bazylię, oliwę z oliwek, starty parmezan, sok z cytryny, czosnek oraz ziarna słonecznika z odrobiną pieprzu i soli wrzucamy do blendera i miksujemy. Szparagi należy obmyć i odciąć twarde końce. Na grillowanej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i na 5 minut wyłożyć na nią szparagi. Poczekać aż zmiękną i się zarumienią. Teraz wystarczy makaron wymieszać z pesto i wyłożyć na talerz, a obok podać szparagi. Całość posypać parmezanem i pieprzem.
Makaron kukurydziany z tofu – danie wegańskie
Jak zrobić szybki, smaczny i pełnowartościowy obiad bezglutenowy, a do tego wegański? Dobrą alternatywą białka dla wegan, wegetarian i osób z alergią na białko mleka krowiego jest tofu. Twarożek z soi może zastąpić popularne sery, czy mięso i będzie wartościowym źródłem białka oraz wapnia, żelaza i magnezu. Warto wykorzystać potencjał tego chińskiego przysmaku i poeksperymentować w kuchni z makaronem kukurydzianym i tofu.
Składniki (na 2 porcje):
- 100 g Makaronu kukurydzianego Fusilli BEGLUTEN
- 100 g pora
- 1 marchewka
- 150 g tofu wędzonego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek sosu sojowego bezglutenowego
- limonka
- świeża mięta
Na początek należy ugotować makaron kukurydziany, odcedzić i przelać zimną wodą. Por należy pokroić w cienkie plasterki, czosnek wycisnąć przez praskę, a marchewkę i imbir zetrzeć na tarce. Następnie na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć warzywa ok. 5 minut. Po tym czasie przełożyć na patelnie pokrojone w kostkę tofu oraz makaron. Teraz na patelnie wystarczy dodać sos sojowy i wymieszać. Całość można przełożyć na talerze i na końcu skropić sokiem z limonki i przyozdobić świeżą miętą.
Makaron kukurydziany spaghetti
Jednym z najpopularniejszych makaronowych specjałów jest włoskie spaghetti. To bardzo szybkie i pożywne danie, które doskonale sprawdzi się w przypadku grupowych czy rodzinnych obiadów. Nawet wtedy, gdy przyjdzie nam gościć wegetarian, czy bezglutenowców. A to dlatego, że każdy składnik można nakładać osobno.
Składniki (na 4 porcje):
- 300 g makaronu kukurydzianego Spaghetti BEZGLUTEN
- 300 g mięsa mielonego wieprzowego
- 4 duże pomidory
- 2 saszetki sosu pomidorowego neapolitańskiego bezglutenowego BEZGLUTEN
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz czarny mielony bezglutenowy BEZGLUTEN
Makaron należy, wrzuć na wrzątek i odcedzić w momencie, gdy będzie al dente. W osobnym rondelku z wodą należy rozrobić sos pomidorowy neapolitański. Następnie wstawić go na mały ogień i mieszać do uzyskania gęstej i jednolitej konsystencji. Kolejno na patelni trzeba rozgrzać oliwę z oliwek i na niej podsmażyć pokrojone w kostkę pomidory oraz cebulę. Tak przyrządzone warzywa połączyć z sosem i wymieszać. Osobno na patelni z posiekaną cebulką i odrobiną pieprzu oraz soli przyrządzić mięso mielone. Makaron, sos oraz mięso przełożyć do osobnych misek i wyłożyć na stół tak, by wszyscy mogli się częstować i indywidualnie dobrać proporcje poszczególnych składników.
Podsumowanie
Odpowiedzi na pytanie, z czym jeść makaron kukurydziany jest wiele. Włączenie go do jadłospisu poszerza kulinarne możliwość zwłaszcza, gdy stroni się od pszenicy. Zbilansowana dieta musi być zaopatrzona w dobre źródła węglowodanów, a właśnie takich dostarcza naturalnie bezglutenowy makaron kukurydziany. Doskonale smakuje on w kompozycji z mięsem, warzywami, różnego rodzaju sosami, serami, czy tofu. Co więcej, można go stosować, nie tylko, jako składnik głównego dania. Makaron kukurydziany w postaci nitek świetnie sprawdzi się również, jako dodatek do zup np. rosołu.
Skomentuj artykuł