Przepis na babkę wielkanocną z bakaliami bez glutenu

Składniki:

Składniki:

  • 250 g Ekstra uniwersalny koncentrat mąki bezglutenowej BEZGLUTEN 
  • 20 g świeżych drożdży
  • ½ szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 90 g mieszanki keksowej (rodzynki, orzechy, migdały, skórka pomarańczowa itp.)
  • 50 ml oleju
  • 3 żółtka
  • 20 g roztopionego masła
  • Cukier puder

Przygotowanie

Sposób przyrządzenia:

Drożdże mieszamy z 1 łyżeczką cukru oraz 2 łyżkami ciepłego mleka. Następnie do naczynia wsypujemy mąkę, cukier, cukier wanilinowy oraz mieszankę keksową, dodajemy pozostałą ilość mleka, roztopione masło, olej, żółtka. Wszystko dokładnie mieszamy ręką aż powstanie jednolite ciasto. Przekładamy wyrobione ciasto do wysmarowanej olejem foremki ,przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu aż ciasto podwoi swoja objętość. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika i pieczemy 40-45 minut w temperaturze 180 °C. Gdy ciasto wystygnie posypujemy cukrem pudrem.

Zobacz inne przepisy

Zobacz artykuły

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.