Problemy jelitowe przy diecie bezglutenowej

Wiele osób zauważając pojawianie się problemów ze strony układu pokarmowego, od razu kieruje trop na drażliwość lub zapalenie jelit. Słusznie, jednak takie zawężanie sprawy może ostatecznie nie przynieść ulgi w dolegliwościach. Ryzykuje się również zepchnięcie na dalszy plan powiązania objawów jelitowych z dietą bezglutenową. Jaki zatem wpływ ma odstawienie glutenu na zespół jelita drażliwego oraz zapalenie jelita grubego?

Wpływ diety bezglutenowej na jelita

Jednostki chorobowe związane z nietolerancją glutenu, czyli celiakia, alergia na gluten oraz nieceliakalna nadwrażliwość na gluten mają wiele wspólnego z jelitami. Najbardziej widać to podczas objawów występujących przy tych schorzeniach. Wspólnie dla wszystkich pojawiają się bóle brzucha, wzdęcia, a nawet biegunki. Jest to związane z toksycznym działaniem glutenu i nieprawidłową pracą jelit.
Przy celiakii kluczowy jest zanik kosmków jelitowych, przez co wchłanianie substancji odżywczych z pokarmu zostaje upośledzone. Ponadto stwierdza się wówczas przewlekły stan zapalny błony śluzowej. W związku z tym dieta bezglutenowa a jelita są ze sobą ściśle powiązane, gdyż jej stosowanie pozwala na wyeliminowanie niekomfortowych symptomów schorzeń związanych z nietolerancją glutenu. Dzięki temu kondycja jelit poprawia się, a życie i samopoczucie pacjenta wracają do normy.

Dieta bezglutenowa a zespół jelita drażliwego

Dieta odgrywa kluczową rolę u pacjentów z zespołem jelita drażliwego (IBS). Blisko 70% osób ze stwierdzonym IBS widzi związek objawów z określonym składnikiem jedzenia. Dolegliwości zespołu jelita drażliwego są zbieżne z symptomami celiakii, alergii i nadwrażliwości na gluten. Ponadto u 4% badanych ze stwierdzonym IBS występuje zanik kosmków typowy dla choroby trzewnej. Natomiast u pacjentów z genetyczną predyspozycją w kierunku celiakii (HLA- DQ2 lub 8) zauważa się zaostrzenie objawów przy spożywaniu glutenu.
Warto zwrócić uwagę na występowanie pozajelitowych dolegliwości typowych dla jednostek chorobowych związanych z nietolerancją glutenu, o których więcej tutaj. Jeżeli się takowe obserwuje, to warto wykonać badania pod kątem celiakii, alergii, czy nadwrażliwości na gluten, o których pisaliśmy w artykule "Jak przygotować się do bezpiecznego przejścia na dietę bezglutenową"
Wielu pacjentów jednak wskazuje, że po odstawieniu glutenu zmniejszyła się częstotliwość występowania bólów brzucha, zaprać, wzdęć, czy biegunek. Jednak nie u każdej osoby z zespołem jelita drażliwego może nastąpić poprawa.

Dieta bezglutenowa a zapalenie jelita grubego

Bezglutenowe żywienie może mieć również duże znaczenie dla pacjentów z nieswoistym zapaleniem jelit (IBD). Pod uwagę należy wziąć następujące przewlekłe choroby zapalne jelita grubego oraz cienkiego:

  • choroba Leśniowskiego-Crohna (ChL-C),
  • wrzodziejące zapalenie jelita grubego,
  • eozynofilowe zapalenie żołądka i jelit,
  • niedokrwienne zapalenia jelita grubego.

U pacjentów z powyższymi schorzeniami celiakia występuje częściej niż w przypadku ogólnej populacji. Dodatkowo w fazie zaostrzenia może pojawić się tymczasowa nietolerancja glutenu. Dlatego u osób z IBD stosujących dietę bezglutenową zauważono poprawę perystaltyki, która zapewnia skuteczną pracę jelita grubego. Oznacza to normalizację aktywności motorycznej w przewodzie pokarmowym, która powoduje przemieszczanie pokarmu z przełyku, aż do jego końcowego odcinka.

Produkty bezglutenowe sklep

Produkty bezglutenowe sklep

Podsumowanie

Okazuje się, że w wielu przypadkach można obwiniać gluten za zaostrzenie objawów nie tylko przy schorzeniach związanych z jego nietolerancją, ale również w przypadku innych jednostek chorobowych układu pokarmowego. Głównie wskazuje się na niekorzystne działanie białka roślinnego przy zespole jelita drażliwego oraz nieswoistego zapalenia jelit. W związku z tym w wielu tego typu sytuacjach zaleca się dietę bezglutenową. Jednak nim zdecyduje się na odstawieniu glutenu, należy wcześniej omówić tę kwestię z lekarzem i wykonać badania pod kątem celiakii.

Skomentuj artykuł

Józef [ ]
Bardzo użyteczny materiał edukacyjny,pomocny dla osób z dolegliwościami układu pokarmowego.

Zobacz artykuły

Zobacz przepisy

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.